Cijene nafte na svjetskim tržištima oštro su pale i prošlog tjedna, već drugi zaredom, ali ne i na bh. benzinskim crpkama, gdje gorivo nije pojeftinilo - ni pfening!

Kako pokazuju podaci Vanjskotrgovinske komore BiH, litar benzina 95 plaćamo 2,26 KM, benzin 98 košta 2,36, a dizel 2,31 i u pitanju su cijene istovjetne onima na početku prošli tjedna.

Dakle, naše vozače ništa nije obradovalo, iako je na londonskom tržištu cijena barela pala 6,1 posto - na 64,50 dolara, dok je na američkom barel pojeftinio 8,8 postotaka, odnosno na 53,50 dolara.

Naftni distributeri u BiH pravdaju se kako njihovi cjenici ovise od niza čimbenika, ali sugovornik koji se godinama bavi analizama stanja na tržištu energenata tvrdi kako bi nas pozitivne vijesti trebale iznenaditi krajem ovog tjedna.
Rafinerijske cijene padaju, ima već tri do četiri dana, pa očekujem da naši pumpaši počnu spuštati svoje cijene i to do pet feninga. Zasad toliko, rekao je izvor.

Međutim, potraje li ovakav trend na svjetskom tržištu, vozači bi mogli osjetiti i dodatno olakšanje.
Ne znam da se ovakav pad dogodio zadnjih godinama. Jamčim, nastavi li se takav trend, naši prometnici imat će prostora da spuste cijene do kraja sljedeći tjedan do 10 ili 15 pfeninga, zaključuje sugovornik.

Kako javljaju agencije, cijene nafte našle su se pod snažnim pritiskom krajem prošle og tjedna, kada je predsjednik SAD Donald Tramp poručio kako će od 10. lipnja uvesti carinu od pet posto na sav uvoz proizvoda iz Meksika, a potom će ih postupno povećavati do 25 posto sve dok Meksiko ne zaustavi prelazak nezakonitih migranata preko granice.

Trgovci naftom ionako su zabrinuti zbog trgovinskog rata između SAD i Kine, koji bi mogao izazvati usporavanje rasta globalnog gospodarstva, a mnogi analitičari smatraju i da bi mogao biti okidač recesije.

Napetost raste od kada su SAD uvrstile "Huawei" na listu tvrtki koje ne mogu kupovati komponente i tehnologiju od američkih poduzeća bez dopuštenja Vlade.