Udruge potrošača u BiH zatrpane su prijavama potrošača koji su žrtve prijevara u nezakonitoj trgovini na društvenim mrežama.

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruge za zaštitu potrošača DON iz Prijedora, kazala je kako se veliki broj potrošača žali na trgovinu putem društvene mreže Facebook.
Postoje onlin trgovine koje su registrirane i legalno rade, ali imate trgovine putem Facebook stranica - trgovine iz dnevnog boravka, tako da je tu razlika između te dvije vrste trgovina, istaknula je Marić i dodala da su na tim stranicama upisani nepostojeći brojevi i adrese.
Provjera profila

Naglasila je da su poneki od tih trgovaca i pronađeni te je problem riješen, dok su, kako kaže, zbog nekih gdje ne postoji nikakav kontakt, potrošači bili prinuđeni obratiti se policiji. Potrošačima savjetuje prije svega provjeriti koja je stranica u pitanju i o čemu se radi, kao i mogu li kontaktirati s vlasnicima profila, je li u pitanju stvarna stranica ili je u pitanju prijevara na kojoj su lažne fotografije.

Mi, kao udruga, svakodnevno primamo prigovore potrošača kada su u pitanju prevare putem trgovine na društvenim mrežama. Potrošači su doživjeli brojna neugodna iskustva kada je u pitanju ova trgovina, prvenstveno zato jer se ta trgovina nije odvijala na način predviđen zakonom, istaknuo je Slaviša Kajkut, predsjednik Udruge potrošača "Reakcija".

Naglasio je da se sve ono što potrošači naruče putem društvenih mreža, a ne stigne im u tom obliku i takvog svojstva, smatra prijevarom, te se to, kako kaže, može prijaviti policiji.
Zakon je predvidio da svaka kupovina ima potvrdu o kupovini, a to je fiskalni račun, i na osnovu njega potrošači mogu ostvariti svoje pravo, upozorava Kajkut.

Suradnja s UNO

U Inspektoratu RS kazali su da su pitanje nelegalne trgovine fizičkih osoba putem interneta pokrenuli u suradnji s Upravom za neizravno oporezivanje (UNO) BiH.
Uvidom u evidencije jednog poštanskog operatera identificirane su osobe koje su u kratkom periodu izvršila veliki broj dostava pošiljki te postoji sumnja da se radi o nezakonitoj trgovini, ističu u Inspektoratu.

Dodali su da su informacije do kojih su došli dostavili nadležnim javnim tužiteljstvima u BiH i UIO, jer se, kako kažu, ovo pitanje mora rješavati na razini oba entiteta, kako bi se postigli željeni rezultati.

Upozorili su da se kupovinom putem društvenih mreža potrošači izlažu velikom riziku da budu prevareni.
Često možemo vidjeti priče potrošača koji su se odlučili da putem društvenih mreža od nepoznatih i neregistriranih osoba naruče neki proizvod, koji u pravilu unaprijed plaćaju, a nakon dostave istog utvrde da on ne odgovara navedenim karakteristikama u oglasu, ističu u Inspektoratu.