Pod pokroviteljstvom i u organizaciji Odjela za borbu protiv krivotvorenih medicinskih preparata i farmaceutskog kriminala pri Generalnom tajništvu INTERPOL-a provedena je operacija kodnog naziva 'PANGEA VII'' na području članica INTERPOL-a.

Operacija je imala za cilj suzbijanje ilegalne prodaje lijekova putem Interneta i prodaje na drugim mjestima za koje postoji sumnja da se koriste za ilegalnu prodaju neodobrenih i krivotvorenih lijekova i medicinskih preparata.

Navedena akcija je istovremeno provedena u 111 zemalja, pri čemu je zaplijenjeno 9,4 milijuna lažnih, potencijalno smrtonosnih lijekova, otvoreno je više od 1235 istraga, uklonjeno 19 000 reklama za nezakonite lijekove i zatvoreno više od 10 600 internet stranica za prodaju.

Na području Bosne i Hercegovine, uz Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH koja je i koordinirala aktivnosti, akcija je provedena sa: Tužiteljstvom BiH, Državnom agencijom za istrage i zaštitu, Graničnom policijom BiH, Upravom za neizravno oporezivanje, Agencijom za lijekove i medicinska sredstva BiH , Agencijom za antidoping kontrolu BiH, Federalnom upravom policije, Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Srpske, Policijom Brčko Distrikt BiH, MUP Unsko-sanskog kantona, MUP Tuzlanskog kantona, MUP Zeničko-dobojskog kantona, MUP Bosansko-podrinjskog kantona, MUP Srednje-bosanskog kantona, MUP Zapadno-hercegovačke županije, MUP Kantona Sarajevo, MUP Kantona 10 Livno.

Tijekom navedene akcije, Direkcija je koordinirala niz aktivnosti u cilju provjera web stranica i identifikacije osoba za koja se sumnja da sudjeluju u izvršenju prometa ilegalnih lijekova, kao i pojačana kontrola prijevoza putničkih, dostavnih i teretnih vozila.

''Posebno ističemo, da su u Bosni i Hercegovini, kroz rad nadležnih agencija za provođenje zakona ostvareni određeni ciljevi akcije PANGEA, naročito u pogledu senzibiliziranja javnosti u vezi prodaje ilegalnih lijekova putem interneta i unapređenja suradnje između nadležnih agencija za provođenje zakona. Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH zahvaljuje svim domaćim institucijama, koje su sudjelovale u ovoj akciji, te doprinijele postizanju uspješnih rezultata'', priopćeno je iz ove direkcije.