U Hrvatskoj je danas počela provjera izvornosti lijekova na recept, kojom će biti spriječeno izdavanje krivotvorenih lijekova putem legalnog lanca opskrbe, priopćeno je iz Hrvatske organizacije za provjeru izvornosti lijekova /HOPAL/.

Uprkos tome što u Hrvatskoj do sada nije zabilježen nijedan slučaj prijave krivotvorenog lijeka, cilj je onemogućiti da do takve situacije uopće ne dođe, te dodatno povećati sigurnosti pacijenata i zaštititi njihovo zdravlje.

Iz HOPAL-a ističu da je Hrvatska u okviru zadatih rokova uspješno završila proces implementacije Nacionalnog sustava za provjeru izvornosti lijekova na recept.
Podaci o proizvodima i pakiranjima lijekova koji se prikupljaju u sistemu EU dostupni su i u Nacionalnom sustavi za provjeru izvornosti lijekova, koji je od danas u potpunosti spreman i funkcionalan, te je započela njegova primjena, navode iz HOPAL-a.

U ovoj organizaciji navode kako svaki lijek koji se izdaje na recept, a koji od danas bude pušten u prodaju, na svojoj kutijici mora imati zaštitu od otvaranja i jedinstvenu oznaku, odnosno serijski broj kako bi se u sustavu u svakom trenutku moglo provjeriti njegovo porijeklo.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, količina krivotvorenih lijekova na svjetskom tržištu kontinuirano raste, a gotovo je krivotvoren svaki drugi lijek kupljen putem interneta.

U zemljama u razvoju na crnom tržištu proda se i do 30 posto svih lijekova, dok je u razvijenim zemljama taj postotak manji, ali je u stalnom porastu.

Projekt serijalizacije, odnosno provjere izvornosti lijekova na recept, omogućava stoži nadzor nad prodajom lijekova na evropskom tržištu, a Hrvatska, kao članica EU, obavezna je da na svom području primijeni odredbe Direktive o krivotvorenim lijekovima.