Tvrtka "Kovači" iz Tuzi (Crna Gora) povukla je iz svojih radnji igračke "Frozen", "Girl Frozen" i "Lutka Maša", jer su rizične po zdravlje zbog povećanog sadržaja tvari koja može štetiti zdravlju djece i prouzročiti oštećenja reproduktivnog sustava.

Oni su pozvali građane koji su kupili sporne lutke odmah ih vratiti u objekat u kojem su ih kupili, gdje će im biti vraćen novac.
Zahvaljujemo na suradnji i ispričavamo se zbog bilo koje neprijatnosti koje smo prouzrokovali, poručili su iz te tvrtke.

Da su igračke opasne potvrdila je Zdravstveno-sanitarna inspekcija koja je i dalje u kontroli, priopćeno je iz Uprave za inspekcijske poslove.

Ovo nije prvi put da su na crnogorskom tržištu pronađene opasne igračke.

Sredinom studenoga, po nalogu zdravstveno-sanitarne inspekcije, s tržišta u Crnoj Gori povučene su igračke "Magic girl lutke", "Pokemon" i "Snežana sa patuljcima", jer je ustvrđeno kako sadrže povećanu razinu ftalata koji štetno utječu na zdravlje djece.

Inspektori su tada kontrolirali 15 uvoznika, a sporne igračke pronađene su kod njih sedam. Uvoznici su igračke povukli, a oni koji su ih već kupili mogu ih vratiti u zamjenu za novac.

Upozorenja