Raste uvoz: Kupuju se vozila do 15.000 KM

lager

U prvih pet mjeseci ove godine u BiH je uvezeno 5.555 automobila više nego u istom razdoblju prošle godine, podaci su Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO).

U Odjelu za komunikacije i međunarodnu suradnju UNO, kažu da je od početka ove godine do kraja svibnja uvezeno ukupno 32.111 vozila, od čega je 27.119 polovnih i 4.992 nova vozila. Dok je u istom razdoblju prošle godine, odnosno u prvih pet mjeseci 2017. godine uvezeno ukupno 26.556 vozila, od čega su 21.940 polovna i 4.616 novih vozila.

Jedemo grah iz Kine, salatu iz Albanije, orahe iz Ukrajine, meso iz Brazila...

I dok više od milijun hektara poljoprivrednoga zemljišta na području Bosne i Hercegovine leži neobrađeno, stanovništvo ove zemlje jede salatu iz Makedonije, kelj i korabu iz Francuske i Italije, a kupus iz Albanije.

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje, Bosna i Hercegovina uvozi ogromne količine hrane iz velikog broja zemalja.

BiH uvozi oko 75 posto hrane, uglavnom lošije kvalitete!

Odakle BiH uvozi hranu? Čijeg su podrijetla voće i povrće na tržnicama te koji je udio domaćih proizvoda na policama, pitanja su koja s pravom postavljaju bh. građani.

Nekada zemlja razvijene poljoprivrede, Bosna i Hercegovina danas potrebe za voćem i povrćem zadovoljava uglavnom uvozom. Zabrinjavajući je podatak kako oko 75 posto hrane za potrebe građana BiH dolazi iz uvoza, a što je najlošije, u najvećoj mjeri uvozimo meso i prerađevine od mesa, žitarice te mlijeko i mliječne proizvode.

Uvezena kineska roba vrijedna 231 milijun maraka

Vrijednost kineske robe uvezene u BiH u prvoj polovini ove godine dostigla je 231,6 milijuna maraka, što je za čak 24,2 milijuna više u odnosu na isti period lani, a odjeća, obuća i električni aparati iz ove zemlje i dalje su među najprodavanijim na domaćem tržištu.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH ove godine najviše je uvezeno električnih aparata, generatora, turbina, kotlova i klipnih motora, dok ne manjka ni tekstila i obuće.

Bh. građani na uvoznu vodu potrošili 133 milijuna KM

Na tržište Bosne i Hercegovine su prošle godine uvezene razne vrste vode u vrijednosti od 133,63 milijuna KM.

Negativni trend koji je već godinama prisutan u ovoj oblasti u BiH tek neznatno su uspjele ublažiti domaće tvrtke iz iste branše čiji je izvoz vrijedio 36,25 milijuna KM. Usprkos tome, između uvoza i izvoza ostala je "rupa" od gotovo 100 milijuna KM.

[adsense:responsive:6734933675]

Forum o važnosti kupovine domaćih proizvoda

U petak je održan peti i jubilarni Forum o domaćoj proizvodnji u prostorijama hotela 'Sunce' u Neumu, u organizaciji Studentskog poslovnog kluba koji djeluje u sklopu Fakulteta za ekonomiju i društvene studije Internacionalnog Burč univerziteta. Ove godine, glavni partner u organizaciji bio je Studentski klub Internacionalne poslovno-informacione akademije Tuzla.

Riba iz Hong Konga, meso iz Tajlanda, žito iz Vijetnama, korijenje iz Ekvadora

Dok se domaća poljoprivreda zbog bezbroj problema nalazi na koljenima te ne može biti konkurentna niti na vlastitom tržištu i dalje se u Bosnu i Hercegovinu uvoze stotine milijuna maraka vrijedni prehrambeni proizvodi. Uistinu je nevjerojatna situacija da milijuna maraka dajemo na uvozno voće, povrće ili mlijeko, a domaće propada zbog nedostatka poticaja, državne strategije, subvencija….

Većina neispravne hrane iz uvoza

Građani Bosne i Hercegovine, s obzirom na tešku ekonomsku situaciju, primorani su na kupnju jeftinih proizvoda. Prvenstveno se to odnosi na prehrambene. Turske datulje, poljske čokolade, albanski bomboni, bugarski deterdženti... domaće tržište prepuno je uvoznih proizvoda, ali mnogi od njih, osim niskih cijena, drugih kvaliteta skoro da i nemaju, piše Večernji list BiH.

BiH: Srbijanska hrana, talijanska roba, njemački automobili

Glavni vanjskotrgovinski partneri Bosne i Hercegovine prema statistici za siječanj ove godine su Njemačka, Italija, Srbija, Hrvatska i Kina.

Statistika kazuje da nam hrana i žive životinje najviše stižu iz Srbije, iz Hrvatske nam dolaze mineralna goriva, dok je roba (proizvodi razvrstani po materijalu) iz Italije, a kućanski i telekomunikacijski uređaji te automobili stižu ili iz Njemačke ili Kine.