Bh. građani radije biraju uvozne proizvode

kupovina

Zabrinjavajući je podatak kako oko 75% hrane za potrebe građana BiH dolazi iz uvoza, a što je najlošije, u najvećoj mjeri uvozimo meso i prerađevine od mesa, žitarice te mlijeko i mliječne proizvode.

Iako je u posljednjih pet godina izvoz hrane u porastu, pa su neki artikli stigli čak do Australije, još uvijek se u BiH uvozi dvostruko više hrane nego što se izveze, piše Večernji list.

Povrće iz Italije, Egipta i Bugarske, junetina iz Nizozemske i Poljske, čokolada iz Srbije i Hrvatske, još uvijek su na bh. trpezama zastupljeniji nego domaća hrana.

Nosimo tursko rublje, a svoje prodajemo Nijemcima

kupovina

U uvozu donjeg rublja u Bosni i Hercegovini dominiraju Turska, Kina i Srbija, a zemlje u koje BiH najviše izvozi ove proizvode su Njemačka, Italija i Austrija, rekli su iz Uprave za neizravno oporezivanje (UNO).

Iz UNO kažu da je za prvih šest mjeseci 2018. godine BiH uvezla donje rublje u vrijednosti od 3.043.870 KM, a izvezla neznatno više, u iznosu od 3.138.121 KM, pišu Nezavisne novine.

Izvozi se kvalitetna hrana, a uvozi otpad

otpad

Bh. proizvođači voća i povrća posljednjih dana suočeni su s najnižim otkupnim cijenama kakve ne pamte. Za katastrofalno stanje proizvođači, posebno oni koji uzgajaju lubenicu, krive uvoz. Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, najviše lubenice u prvoj polovini ove godine uvezeno je iz Turske, oko tri milijuna kg, zatim iz Albanije, 2,3 milijuna kg, te Grčke - 1,8 milijuna kg i Crne Gore - oko 750.000 kg.

BiH preplavljena uvoznim igračkama

autići

Tržište BiH preplavljeno je uvoznim igračkama i rekvizitima, kojih je tijekom prošle i za šest mjeseci ove godine uvezeno deset milijuna kilograma u vrijednosti od 118,3 milijuna maraka.

Uvozom gospodari Kina, koja je u tom razdoblju u BiH isporučila dvije trećine od ukupnog broja, točnije 70,5 milijuna maraka vrijedne igračke, dok je na drugom mjestu Austrija, iz koje je za godinu i po dana uvezeno igračaka vrijednih 12,2 milijuna maraka.

Za šest mjeseci ove godine igračke su u BiH isporučene iz više od 70 zemalja svijeta, a njihova vrijednost je 43,34 milijuna KM.

Raste uvoz: Kupuju se vozila do 15.000 KM

lager

U prvih pet mjeseci ove godine u BiH je uvezeno 5.555 automobila više nego u istom razdoblju prošle godine, podaci su Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO).

U Odjelu za komunikacije i međunarodnu suradnju UNO, kažu da je od početka ove godine do kraja svibnja uvezeno ukupno 32.111 vozila, od čega je 27.119 polovnih i 4.992 nova vozila. Dok je u istom razdoblju prošle godine, odnosno u prvih pet mjeseci 2017. godine uvezeno ukupno 26.556 vozila, od čega su 21.940 polovna i 4.616 novih vozila.

Jedemo grah iz Kine, salatu iz Albanije, orahe iz Ukrajine, meso iz Brazila...

I dok više od milijun hektara poljoprivrednoga zemljišta na području Bosne i Hercegovine leži neobrađeno, stanovništvo ove zemlje jede salatu iz Makedonije, kelj i korabu iz Francuske i Italije, a kupus iz Albanije.

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje, Bosna i Hercegovina uvozi ogromne količine hrane iz velikog broja zemalja.

BiH uvozi oko 75 posto hrane, uglavnom lošije kvalitete!

Odakle BiH uvozi hranu? Čijeg su podrijetla voće i povrće na tržnicama te koji je udio domaćih proizvoda na policama, pitanja su koja s pravom postavljaju bh. građani.

Nekada zemlja razvijene poljoprivrede, Bosna i Hercegovina danas potrebe za voćem i povrćem zadovoljava uglavnom uvozom. Zabrinjavajući je podatak kako oko 75 posto hrane za potrebe građana BiH dolazi iz uvoza, a što je najlošije, u najvećoj mjeri uvozimo meso i prerađevine od mesa, žitarice te mlijeko i mliječne proizvode.

Uvezena kineska roba vrijedna 231 milijun maraka

Vrijednost kineske robe uvezene u BiH u prvoj polovini ove godine dostigla je 231,6 milijuna maraka, što je za čak 24,2 milijuna više u odnosu na isti period lani, a odjeća, obuća i električni aparati iz ove zemlje i dalje su među najprodavanijim na domaćem tržištu.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH ove godine najviše je uvezeno električnih aparata, generatora, turbina, kotlova i klipnih motora, dok ne manjka ni tekstila i obuće.

Bh. građani na uvoznu vodu potrošili 133 milijuna KM

Na tržište Bosne i Hercegovine su prošle godine uvezene razne vrste vode u vrijednosti od 133,63 milijuna KM.

Negativni trend koji je već godinama prisutan u ovoj oblasti u BiH tek neznatno su uspjele ublažiti domaće tvrtke iz iste branše čiji je izvoz vrijedio 36,25 milijuna KM. Usprkos tome, između uvoza i izvoza ostala je "rupa" od gotovo 100 milijuna KM.

[adsense:responsive:6734933675]

Forum o važnosti kupovine domaćih proizvoda

U petak je održan peti i jubilarni Forum o domaćoj proizvodnji u prostorijama hotela 'Sunce' u Neumu, u organizaciji Studentskog poslovnog kluba koji djeluje u sklopu Fakulteta za ekonomiju i društvene studije Internacionalnog Burč univerziteta. Ove godine, glavni partner u organizaciji bio je Studentski klub Internacionalne poslovno-informacione akademije Tuzla.