Ako ste kupili neki od ovih proizvoda, prestanite ih koristiti

Agencija za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine upozorava na opasne proizvode koji se mogu kupiti u trgovinama diljem BiH.

Provjerom je utvrđeno da laserska igračka pištolj Airsoft Gun, kao i laserska igračka pištolj Air Sport Gun te laserski pokazivač LD predstavljaju rizik od ozljede oka i oštećenja vida.

Uvoznik je poduzeo mjere povlačenja proizvoda s tržišta i njihovo uništavanje, te se prporučuje potrošačima koji su kupili ovaj proizvod da ga prestanu upotrebljavati i da ga vrate u trgovinu u kojoj su ga i kupili.

S hrvatskog tržišta se povlači lijek protiv bolova

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) izvijestila je u petak kako se s tržišta preventivno povlače dvije serije lijeka Palexia, 20 mg/ml oralna otopina zbog mikrobiološke kontaminacije. Povlače se serije lijeka Palexia 00449R i 00510R, čiji je nositelj odobrenja za stavljanje u promet tvrtka Grünenthal, GmbH, iz Njemačka.

Udruga potrošača upozorava na česte prijevare putem društvenih mreža

Unatoč pandemiji zbog koje su u prošloj godini mnogima smanjena primanja, a oko 30 tisuća ljudi je ostalo bez posla, cijene pogotovo prehrambenih proizvoda, kažu građani, rastu. Kako je, s pojavom koronavirusa u našoj zemlji, ali i raznih ograničenja, značajno porasla internet trgovina, iz udruge potrošača upozoravaju kako je i broj prijevara pri online kupovini povećan.

Zbog pesticida s tržišta povučena 4 proizvoda

Tvornica Zdrave Hrane na svojoj službenoj web stranici objavila je obavijest o povlačenju 4 proizvoda sa svojih polica zbog povišene koncentracije etilen oksida koji se inače koristi kao pesticid ili dezinficijens.

Povučeni proizvodi su:

Hummus - Organski 260g Nutrigold - rok: 3/9/21, 23/10/21 i 10/11/21

Hamburger peciva Bez glutena - Organska 125g Schnitzer - rok: 27/1/21

Sjemenke sezama 750g Nutrigold - rok: 2/21

Mješavina sjemenki (suncokret,lan,sezam) 750g Nutrigold - rok 1/21

Nemojte konzumirati ovaj napitak, sadrži komadiće stakla

U proizvodu Sok za razrjeđivanje jabuka 750ml YON, najbolje upotrijebiti do 30.09.2022., utvrđeno je strano tijelo - komadići stakla.

Proizvod nije u skladu s Uredbom (EZ) br. 178/2002 Europskog parlamenta i Vijeća od 28. siječnja 2002. o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane

S tržišta se povlači kontaminirano bučino ulje

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u utorak da se s tržišta povlači Premium bučino ulje Vallis aurea od 500 ml zbog povećane količine policikličkih aromatskih ugljikovodika (PAH).

Riječ je o proizvodu s naznakom 'najbolje upotrijebiti do 26.11.2021.' proizvođač je GRBIĆ d.o.o., Mlinska 90, Požega, a na tržište ga stavlja Kaufland Hrvatska, Donje Svetice 14 Zagreb, Gligora cheese&deli i Arena centar Zagreb.

Brojne zemlje preplavljene kontaminiranim sezamom

Hrvatska i ostale europske zemlje već su mjesecima preplavljene kontaminiranim sezamom uvezenim iz Indije koji sadrži kancerogeni pesticid etilen oksid zbog čega je i s hrvatskog s tržišta povučen niz proizvoda od sezama.

Incident s pesticidom etilen oksidom kojim su tretirane sjemenke sezama već je neko vrijeme predmet postupanja sustava brzog uzbunjivanja za hranu (RASFF) među zemljama članicama EU i trećih zemlja. Zasad je utvrđeno da je sezam podrijetlom iz Indije, rekao je Hini voditelj hrvatskog odjela za RASFF Alen Petričević.

Apple priznao: iPhone 12 je opasan za pacemakere

Nedavno smo pisali o tome kako su istraživači s američkog instituta Henry Ford Heart and Vascular Institute analizirali utjecaj magneta iz iPhonea 12 na uređaje za elektrostimulaciju srčanih mišića (popularnog naziva pacemakeri).

Oni su utvrdili da su problemima u radu izloženi uređaji tipa imlantabilni kardioverter defibrilator (ICD) koji služe za automatsko zaustavljanje ventrikularne fibrilacije i tahikardije.

Nestle povlači 350.000 kilograma sendviča, navodno sadrže staklo i plastiku

Kompanija Nestle povlačio gotovo 350.000 kilograma zamrznutih sendviča jer postoji mogućnost da sadrže komadiće stakla i plastike, priopćila je Služba za sigurnost hrane američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA).

Zamrznuti punjeni sendviči dostavljeni su u maloprodajne prodavnice diljem Sjedinjenih Američkih Država, ali problem je nastao kada je Nestle zaprimio žalbe četiri kupca da je u njima otkriven strani materijal.

Spriječen uvoz tona hrane s pesticidima

Na bh. tržištu može se pronaći raznovrsna hrana. Uz certificirane proizvode koji se mogu kupiti na policama bosanskohercegovačkih trgovina i tržnica, moguće je kupiti i onu koja nije baš najzdravija. Tako je, osim domaće hrane, odnosno one koju proizvode poljoprivrednici, na bh. tržištu itekako prisutna hrana s inozemnih tržišta koja je, prema riječima poljoprivrednika, slabije kvalitete od domaće.