S tržišta se povlači prehrambeni proizvod, ako ste ga kupili nemojte konzumirati

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u srijedu potrošače da s tržišta povlači dagnje pakirane u mrežici od jednog kilograma, koje proizvodi i pakira Obrt za ribarstvo, trgovinu i usluge "Katić" iz Šibenika, zbog utvrđene bakterije Escherichia coli.

Proizvod nije u skladu s europskom uredbom br. 2073/2005 o mikrobiološkim kriterijima za hranu.

Riječ je o dagnjama pakiranima u mrežici od jednog kilograma pod LOT brojem 132872, s datumom proizvodnje 12. travnja 2019., u kojima je utvrđena bakterija Escherichia coli.

Povlače se milijuni ležaljki Fisher-Price zbog smrti dojenčadi

Milijuni ležaljki za bebe proizvođača Fisher-Price povučeni su s tržišta nakon smrti više desetaka beba, objavila je američko povjerenstvo za sigurnost potrošača (CPSC), prenose agencije u subotu.

Smrti beba dogodile su se u ležaljkama Rock 'n Play, nakon što su se bebe okrenule na trbuh ili na stranu dok nisu bile pod nadzorom, ili u drugim okolnostima, navodi povjerenstvo u svojoj izjavi.

Povući će se oko 4,7 milijuna proizvoda, dodaje se.

Najmanje 32 bebe umrle su u tim ležaljkama od 2009., utvrdila je komisija u svojem izvješću.

Povučeni šamponi nesigurni za uporabu

Zdravstvena inspekcija u Republici Srpskoj (RS) zabranila je uvoz pošiljke šampona za kosu "Nice day", jer je analizom utvrđeno kako nisu sigurni za upotrebu.

Riječ je o šamponu za kosu, u količini od 800 komada, pakiranja od 1.000 mililitara, proizvođača "Vukohem" iz Šapca, datuma proizvodnje 14. prosinca prošle godine.

Trgovine u BiH preplavile otrovne jagode

Inspekcija je na tržištu BiH zatekla jagode koje sadrže kemikalije koje se povezuju s rakom. Jagode su kemikalijom zaštićene od insekata.

Iz Grčke ih je uvezla tvrtka iz Federacije BiH, a trebale su se naći na policama većih trgovačkih lanaca.
Prilikom pregleda pošiljke inspektor je analizom uzoraka potvrdio povećanu nazočnost pesticida spinosad, iznad dopuštenih vrijednosti, priopćeno je iz Inspektorata RS.

S tržišta se povlači kukuruzna krupica Lara iz Srbije

Ministarstvo poljoprivrede RH izvijestilo je o povlačenju proizvoda Kukuruzna krupica Lara 1 kg, podrijetlom iz Republike Srbije, zbog povećane količine tropanskih alkaloida, priopćeno je u ponedjeljak iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

dm povukao dječje kašice zbog aflatoksina

Iz predostrožnosti dm drogerie markt iz prodaje povlači proizvode - babylove kašica, breskva i marakuja u jabuci, 190 g, od 4. mjeseca, s rokom trajanja do 16.10.2020. - babylove kašica, jagoda i malina u jabuci, 190 g, od 4. mjeseca, s rokom trajanja do 16.10.2020. -babylove kašica, jagoda i banana u jabuci s muslijem, 90 g, od 1. godine, s rokom trajanja do 16.10.2020. i 17.10.2020.

Razlog povlačenja aflatoksin

Vlastitom kontrolom je utvrđeno kako se u proizvodima s isključivo gore navedenim rokovima trajanja ne može isključiti mogućnost visokog udjela aflatoksina.

Koliko mesa ima u pašteti, hrenovkama?

Građani BiH jedu uglavnom zdravu hranu, i zaista su rijetki mikrobiološki nalazi koji ne zadovoljavaju utvrđene kriterije, kaže prof. dr. Enver Karahmet, profesor na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu u Sarajevu i dugogodišnji ekspert za sigurnost hrane za Jugoistočnu Europu.

U restoranskoj hrani bakterije, a u trgovinama istekli rokovi

Hrana je odavno postala veliki biznis, ali potrošači, unatoč raznim propisima i raznim inspekcijama, ni izbliza nisu tako zaštićeni kako to inače misle. Ni uz najbolju volju, inspekcije se ne mogu naći u svakom trenutku u svakoj trgovini ili restoranu tako da je sve na savjesti vlasnika i zaposlenih u istim.

U BiH uvoze med po cijeni od 3,29 KM po kilogramu

Skoro 10.000 pčelara u Bosni i Hercegovini proizvede oko 3200 tona meda. Cijene ovoga proizvoda su sve veće, na tržištu uvijek ima mjesta za kvalitetan proizvod, ali je pitanje zašto država ne zaštiti domaće proizvođače na odgovarajući način. Naime, prezentacija koja je ovoga tjedna održana u Vanjskotrgovinskoj komori BiH sadržavala je šokantne podatke kada je u pitanju uvoz meda u BiH.