Trikovi kojima vas trgovine odjećom namame kupiti što više

odjeća

Kupujemo više nego što nam treba čak i kad odlazimo po točno određenu stvar kao što je par cipela ili košulja za posao - vidimo veliki crveni znak (crvena nije slučajno odabrana) na kojem piše SALE i naš se cilj odjednom počinje gubiti u magli. Tome pomaže i simpatična prodavačica koja pronalazi vašu veličinu i obasipa vas komplimentima koliko vam dobro odabrani komad odjeće stoji. U konačnici izađete s nešto težom vrećicom i dužim računom nego što ste planirali.

No, to nisu jedine taktike kojima vas trgovci namame da kupite više proizvoda, a donosimo neke od njih.

Sve manje kupaca Konzuma u BiH

kolica

Lanac supermarketa Konzum u Bosni i Hercegovini i dalje bilježi pad prihoda i broja kupaca. Prihodi u prvoj polovini godine manji su ne samo u odnosu na one iz prethodne godine, već i u odnosu na plan za ovu godinu.
Akumulirani prihod od siječnja do lipnja je ispod plana za 4,7 posto, navodi se u izvješću Agrokora za prvih šest mjeseci 2018.

Prihodi u prvoj polovini godine bili su 631 milijun kuna (166 milijuna KM). Plan za to razdoblje je bio 663 milijuna kuna.

Trgovci manipuliraju kupcima uz pomoć glazbe

slušalice

Postoji li veza između glasnoće glazbe koju čujete, te vrste i količine hrane koju za to vrijeme kupite u trgovini ili naručite u restoranu?

Postoji, itekako, utvrđeno je u jednoj pilot-studiji, dva eksperimenta provedena na terenu i pet laboratorijskih istraživanja koja su se bavila pitanjem hoće li jakost zvuka, odnosno glasnoća pjesama koje se puštaju u dućanima i restoranima utjecati na zdravstvenu vrijednost našeg prehrambenog izbora.

​Dvije turske korporacije žele kupiti Konzum

trgovina

Turska Süzer grupa zakoračila je 2011. na hrvatsko tržište kupnjom Kent banke (tada Banka Brod). Svoj portfelj, od razvoja nekretninskih projekata u Turskoj i SAD-u, energetike, turizma, građevinarstva, pružanja usluga do financija, proširili su malom hrvatskom bankom s namjerom da bude platforma jačanju veza između ulagača i najmlađe članice Europske unije.

Stiže li IKEA u BiH?

zastave

U zemljama jugoistočne Europe prisutnost kompanije IKEA je jako bitna, jer kada jedna robna kuća dođe u regiju, poboljšavaju se šanse da ona dođe i u susjedne zemlje.

Za sada ne postoji plan da robna kuća IKEA bude otvorena u Bosni i Hercegovini, ali to ne znači da nismo zainteresirani za tu zemlju, kao i druge susjedne zemlje poput Makedonije i Crne Gore, izjavio je za Anadoliju direktor švedske tvrtke IKEA za nekretnine i razvoj u jugoistočnoj Europi Vladislav Lalić.

Kupci u Hercegovini vole lokalne trgovačke brendove

Trgovina mješovitom robom bi po svim ekonomskim pokazateljima morala zauzimati vrlo visoku poziciju kad je u pitanju dobar biznis.

Da je tomu tako pokazuju i mnogobrojni trgovački centri širom regije.

Jednostavno je činjenica da smo apsolutno svi potrošači i potencijalni kupci mješovite robe što može potvrditi da se u tim centrima odvija odličan posao, naročito za njihove vlasnike.

Na koje sve načine nas trgovci varaju?

Česta je pojava da cijene proizvoda u trgovinama nisu usuglašene na polici i na blagajni, a u tom slučaju kupac treba insistirati na cijeni kojom je proizvod označen na polici. Također, često se događa da trgovci kažu da proizvodi kupljeni na sniženju ili popustu ne podliježu reklamaciji, što je, tvrdi pomoćnica ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH Ljubica Čolović, netočno. Ona kaže da je osnovno pravilo da kod kupovine na sniženju, kupac ima ista prava kao u redovnoj prodaji.

Priprema zimnice dvostruko skuplja nego prošle godine

Urod skoro svih poljoprivrednih proizvoda ove je godine smanjen za oko 40 posto, ali to nije razlog da njihove cijene drastično rastu, poručuju poljoprivrednici. Slažu se da uzrok novim astronomskim cijenama njihovih proizvoda nije samo suša nego u najvećoj mjeri, kako tvrde, trgovci.

'Fino reš pečeni hot dog u pecivu starom jedno tjedan dana'

Nijje rijetkost da se kupci žale na proizvode kupljene u trgovinama, no ovaj put se na tapeti našao poznati trgovački lanac.

U posljednje vrijeme sve više čujemo da se kupci žale da proizvode kupljene u trgovinama, a ovaj put se na 'tapeti' našao Kaufland zbog pokvarene/neispravne namirnice.

Fotografiju spornog proizvoda i komentar je objavila Enisa Karavdić‎ na njihovoj službenoj stranici na Facebooku.

Na njoj se nalazi hot dog uz napomenu:
Fino reš pečeni hot dog u pecivu starom jedno tjedan dana, mljaccc... Kaufland Lanište.

Porasla prodaja na tržnicama

Budući da je vrijeme sezonskog voća i povrća, diljem bh. zabilježen je veći broj građana koji po svježe domaće proizvode dolaze na tržnice, a time je zabilježen i veći promet prošloga mjeseca.

Tako je prodaja poljoprivrednih proizvoda na tržnicama u svibnju 2017. godine iznosila 2,201.600 KM, što predstavlja povećanje prodaje za 357.063 KM ili za 19,36% u odnosu na svibanj 2016. godine, podaci su Federalnog zavoda za statistiku.

[adsense:responsive:6734933675]