Stiže li IKEA u BiH?

zastave

U zemljama jugoistočne Europe prisutnost kompanije IKEA je jako bitna, jer kada jedna robna kuća dođe u regiju, poboljšavaju se šanse da ona dođe i u susjedne zemlje.

Za sada ne postoji plan da robna kuća IKEA bude otvorena u Bosni i Hercegovini, ali to ne znači da nismo zainteresirani za tu zemlju, kao i druge susjedne zemlje poput Makedonije i Crne Gore, izjavio je za Anadoliju direktor švedske tvrtke IKEA za nekretnine i razvoj u jugoistočnoj Europi Vladislav Lalić.

Kupci u Hercegovini vole lokalne trgovačke brendove

Trgovina mješovitom robom bi po svim ekonomskim pokazateljima morala zauzimati vrlo visoku poziciju kad je u pitanju dobar biznis.

Da je tomu tako pokazuju i mnogobrojni trgovački centri širom regije.

Jednostavno je činjenica da smo apsolutno svi potrošači i potencijalni kupci mješovite robe što može potvrditi da se u tim centrima odvija odličan posao, naročito za njihove vlasnike.

Na koje sve načine nas trgovci varaju?

Česta je pojava da cijene proizvoda u trgovinama nisu usuglašene na polici i na blagajni, a u tom slučaju kupac treba insistirati na cijeni kojom je proizvod označen na polici. Također, često se događa da trgovci kažu da proizvodi kupljeni na sniženju ili popustu ne podliježu reklamaciji, što je, tvrdi pomoćnica ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH Ljubica Čolović, netočno. Ona kaže da je osnovno pravilo da kod kupovine na sniženju, kupac ima ista prava kao u redovnoj prodaji.

Priprema zimnice dvostruko skuplja nego prošle godine

Urod skoro svih poljoprivrednih proizvoda ove je godine smanjen za oko 40 posto, ali to nije razlog da njihove cijene drastično rastu, poručuju poljoprivrednici. Slažu se da uzrok novim astronomskim cijenama njihovih proizvoda nije samo suša nego u najvećoj mjeri, kako tvrde, trgovci.

'Fino reš pečeni hot dog u pecivu starom jedno tjedan dana'

Nijje rijetkost da se kupci žale na proizvode kupljene u trgovinama, no ovaj put se na tapeti našao poznati trgovački lanac.

U posljednje vrijeme sve više čujemo da se kupci žale da proizvode kupljene u trgovinama, a ovaj put se na 'tapeti' našao Kaufland zbog pokvarene/neispravne namirnice.

Fotografiju spornog proizvoda i komentar je objavila Enisa Karavdić‎ na njihovoj službenoj stranici na Facebooku.

Na njoj se nalazi hot dog uz napomenu:
Fino reš pečeni hot dog u pecivu starom jedno tjedan dana, mljaccc... Kaufland Lanište.

Porasla prodaja na tržnicama

Budući da je vrijeme sezonskog voća i povrća, diljem bh. zabilježen je veći broj građana koji po svježe domaće proizvode dolaze na tržnice, a time je zabilježen i veći promet prošloga mjeseca.

Tako je prodaja poljoprivrednih proizvoda na tržnicama u svibnju 2017. godine iznosila 2,201.600 KM, što predstavlja povećanje prodaje za 357.063 KM ili za 19,36% u odnosu na svibanj 2016. godine, podaci su Federalnog zavoda za statistiku.

[adsense:responsive:6734933675]

Povratak Mercatora u BiH rizičan zbog jake konkurencije

Povratak Mercatora na tržište BiH je rizičan zbog jačanja drugih trgovačkih lanaca. Prema analizama slovenskih i bh ekonomista, takva situacija bi onemogućila kašnjenje s plaćom i otpuštanje radnika.

[adsense:responsive:6734933675]

Samo registrirani trgovci moći će prodavati na tržnicama

U cilju stvaranja uvjeta za ispunjenje međunarodnih obveza BiH iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te ugovora o slobodnoj trgovini, kao i otklanjanja prepreka u pregovorima BiH za ulazak u Svjetsku trgovinsku organizaciju, Vlada FBiH utvrdila je nedavno i u Parlament uputila prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutarnjoj trgovini.

[adsense:responsive:6734933675]

Mercator preuzima Konzum u BiH!

Izvanredni povjerenik Vlade Republike Hrvatske za Agrokor Ante Ramljak kazao je da će vratiti brend Mercator u maloprodajne lance u Bosni i Hercegovini koji će preuzeti sve dobavljače i zaposlenike te će na taj način napraviti restrukturiranje svih obaveza prema dobavljačima, a istovremeno će biti osigurana i radna mjesta zaposlenika.

[adsense:responsive:6734933675]

Prozvan hrvatski Kaufland: 'Zašto ovdje izrabljujete radnice, a u Njemačkoj ne?'

Gospodo, ne baš draga, da li je moguće da Kaufland u matičnoj zemlji radi normalno do 20 h, a u Hrvatskoj izrabljujete radnike i radnice da rintaju do 21h, a u Zagrebu i do 23h?", upitao je jedan korisnik na službenom Facebook profilu hrvatskog Kauflanda uz priloženu fotografiju.

Naime, u posljednje vrijeme često se može čuti pokoja priča o "trbuhom za kruhom", odlascima u Njemačku ili Irsku i koliko je život ondje bolji.

[adsense:responsive:6734933675]