Ovakav odnos cijena i plaća nema nigdje

cijene

Maloprodajne cijene nafte porasle su do 10 feninga po litru na bezinskim pumpama u BiH. Ovo je četvrto poskupljenje u ovoj godini zbog kojeg se kao posljedica, a prema mišljenju analitičara kao izgovor, povećavaju cijene životnih namirnica i drugih usluga. Potrošačka košarica sada iznosi 2.000 KM.

U BiH gorivo ponovo poskupjelo, cijene više i do 10 feninga po litru

glavobolja

Maloprodajne cijene nafte porasle su do 10 feninga po litru na benzinskim crpkama koje posluju u Bosni i Hercegovini.

Maloprodajne cijene porasle su, kako su to potvrdili naftni trgovci, sukladno povećanjima veleprodajnih cijena, odnosno prema cijenama na svjetskom tržištu.

Cijene dizela na benzinskim crpkama u Bosni i Hercegovini dostižu do 2.36 KM po litru, dok su samo prije nekoliko dana cijene išle do 2.26 KM po litru.

Trgovci ne uvažavaju žalbe potrošača

računi

Prema podacima Inspektorata RS-a, republička tržišna inspekcija u prvom polugodištu obavila je 3578 kontrola, od čega su 324 izvršene na osnovi prijava potrošača.

Potrošači u RS-u u prvih šest mjeseci ove godine najčešće su se žalili na prodavače koji ne uvažavaju reklamacije za tehničke proizvode, odjeću, obuću i primjedbe na komunalne usluge.

Na probleme potrošača u Bosni i Hercegovini upozorio je nedavno i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

​Prosječna plaća u BiH nije dovoljna ni za pola troškova

košarica

Potrošačka košarica za četveročlanu obitelj u Republici Srpskoj (RS) u lipnju ove godine je iznosila 1.879,73 KM, a prosječna plaća od 849 KM mogla je pokriti troškove košarice sa svega 45,17 % - izračunali su u entitetskom Savezu sindikata.

Najviše prosječne neto zarade u lipnju isplaćene su u oblasti financijske djelatnosti i osiguranja - 1.345 KM i bile su veće za 2,24 posto u odnosu na svibanjsku plaću, a najniže u ugostiteljstvu i iznosila je samo 559 KM.

Skuplji prijevoz, struja, stanarine..., ali jeftinija odjeća

kupovina

Prema podacima Federalnoga zavoda za statistiku, potrošačke cijene u lipnju 2018. bile su veće za 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec. Također, u lipnju 2018., u odnosu na isti mjesec 2017., cijene su bile veće za 2,1 posto, što istodobno predstavlja i godišnju inflaciju.

Koliko je život poskupio za 14 godina?

koašrica

U 14 godina cijena potrošačke košarice u BiH skočila je za više 1.600 KM.

Naime, u srpnju 2004. godine objavljeno da je cijena potrošačke košare u Federaciji BiH u lipnju 2004. godine bila 458,76 KM, što je za 4,06 KM ili za 0,9 posto manje u odnosu na svibanj te godine.

U ožujku ove godine objavljeno da je BiH rekorder po cijeni potrošačke košarice koja iznosi oko 2090 KM.

Veliki je to skok ako se uzme u obzir da su plaće u našoj zemlji jedna od stavki koja jako sporo ide prema povećanjima dok cijene skaču svako malo.

Potrošačka košarica veća od dvije prosječne plaće u BiH!

košarica

Potrošačka košarica za četveročlanu obitelj u Republici Srpskoj iznosi 1.883 maraka, a prosječna isplaćena neto plaća od 840 maraka, dok se iznos potrošačke košarice u Federaciji penje iznad 1.900 maraka, a plaće su 852 marke. Prema tome, i svi oni koji imaju sreću da rade i imaju prosječnu plaću ona im ne može pokriti niti poja potrošačke košarice, što znači da i u obiteljima gdje oboje supružnika ima prosječnu plaću ne mogu normalno živjeti "od prvog do prvog".