Igračke My Little Horse i Frozen opasne za djecu

igračke

Agencija za nadzor nad tržištem BiH na svojoj službenoj stranici objavila je da su dječije igračke "My Little Horse" i "Frozen" opasne za djecu te naredila njihovo povlačenje i uništavanje.

Prema navodima iz Agencije, igračka "My Little Horse", koja je proizvedena u Kini, predstavlja kemijski rizik za djecu, jer sadrži kemijsku supstancu koja nije dozvoljena Odlukom o ograničenju stavljanja na tržište igračaka i proizvoda za djecu koji sadrže ftalate.

Gumene patke za kupanje prepune opasnih bakterija

gumena patkica

Znanstvenici smatraju kako je dječja igračka gumena patka izvor prljavštine i bakterija. Švicarci i američki istraživači kažu kako mikrobi plivaju unutar igračaka i kažu da tekućina koja izlazi iz patki sadrži potencijalno patogene bakterije.

Ispitivanje je pokazalo da četiri od pet patki sadrži opasne bakterije.

Bakterije i gljivice na patkama mogu uzrokovati infekcije oka, uha i crijeva.

Popularni "Fidget Spinneri" mogu biti opasni za djecu

spinner

Fidget spinner, igračka koja je lani izazvala pravu pošast među djecom diljem svijeta, može predstavljati zdravstveni rizik, objavila je u ponedjeljak Europska komisija u redovnom godišnjem izvješću o opasnim proizvodima.

Trokraka spravica nalik na propeler može se vrtjeti na prstu, prebacivati s jedne ruke na drugu ili se jednostavno korisititi kao "zanimacija" za ruke.

U dječjim igračkama nedopušten sadržaj kemikalija

igračke

Po nalogu zdravstvene inspekcije Republike Srpske u prošloj godini je zabranjen uvoz 17 pošiljki, od kojih osam s igračkama, a zbog nedopuštenog sadržaj ftalata i neugodnog mirisa.

Zabranjen je uvoz četiri pošiljke posuđa zbog migracija metala i vizualne promjene nakon potapanja u testni rastvor, te, između ostalog, i dvije pošiljke kozmetičkih sredstava.

Iz Inspektorata RS-a navode da je za tri pošiljke naloženo usklađivanje deklaracije s propisima RS-a, nakon čega je dopušten njihov promet.

Stare igračke mogu biti toksične

igračke

Znanstvenici sa Sveučilišta u Plymouthu analizirali su dvjesto rabljenih plastičnih igračaka koje su našli u obiteljskim domovima, vrtićima i buvljacima na jugozapadu Engleske i tom prilikom otkrili visoke koncetracije opasnih elemenata.

Analiza je uključivala stare autiće, vlakove, kockice, razne figurice i slagalice, u veličinama koje bi bile primamljive maloj djeci za žvakanje.

​Svjetleći spinner opasan za djecu

spinner

S tržišta se povlači jedan model megapopularne igračke - svjetleći spinner, jer predstavlja opasnost za djecu koja se njome igraju, objavljeno je na internetskoj stranici drogerije Müller.

Pozivaju kupce provjeriti ako su ovakvu igračku kupili nakon 15. svibnja ove godine.

Radi se o svjetlećem spinneru, a problem je to što se na njemu jako lagano mogu otvoriti svjetlosne komponente, zbog čega djeca mogu imati nesmetani pristup dugmastim baterijama. Progutaju li tu bateriju, mogu imati ozbiljnih zdravstvenih problema.

Uništena 4854 nesigurna predmeta, a među njima i mnogo igračaka

igračke

Na tržištu Bosne i Hercegovine mnoštvo je proizvoda koji ne zadovoljavaju propisane sigurnosne standarde, a dio njih nadležna tijela uspijevaju "prepoznati" i onemogućiti njihov plasman do krajnjih korisnika, odnosno građana.

Povlačenje s tržišta

Prema podacima Agencije za nadzor nad tržištem BiH, prošle godine je administrativno, vizualno ili laboratorijski kontroliran 251 model proizvoda, od čega je 130 modela bilo neusklađeno s propisanim sigurnosnim zahtjevima.

Djeca na udaru nesigurnih proizvoda

djeca

Nedavnim inspekcijskim nadzorom tržišta u BiH, povučeni su dječji skateboard, romobili i biciklističke kacige koje predstavljaju ozbiljan rizik za zdravlje korisnika jer ne pružaju zaštitu od udara i ozljeda. Povučeni proizvodi uvezeni su iz Kine, Grčke, Turske i Italije, stoji u podacima Agencije za nadzor nad tržištem.

Skateboard X Spot povučen je radi izbočine vrhova vijaka koje se nalaze iznad gornje površine daske, tijekom ispitivanja ovog proizvoda došlo je do loma daske.

Iz trgovina u BiH povučene igračke iz Kine

igračke

Prijenosne električne svjetiljke i električni rešo koji predstavljaju rizik od požara i strujnog udara, dječja igračka "set patka" te skateboard, čije je podrijetlo uglavnom iz Kine, samo su neki od nesigurnih proizvoda koji su nedavno povučeni s bh. tržišta.

Opasni proizvodi

Propisi prilikom uvoza u BiH nerijetko se krše, a najviše štete trpe potrošači, odnosno građani koji, zbog nepoznavanja kvalitete proizvoda, često opasnosti izlažu i svoje zdravlje, što pokazuje i stalno povlačenje nesigurnih proizvoda s bh. tržišta.