Nutela svugdje s originalanim receptom, samo u Njemačkoj s posebnim

nutella

Marie-Paule Benassi, direktorica Glavne uprave za pravosuđe i zaštitu potrošača pri Europskoj komisiji, u petak je na okruglom stolu o pravima potrošača održanom u Zagrebu kazala kako je kontroverza oko razlike u kvaliteti Nutelle ponajprije rezultat različitih recepata u proizvodnji, kao i tradicije te ukusa potrošača.

Kupci iz BIH sve češće na meti internet prijevara

kupovina

Internetska prodaja postala je iznimno popularan način prodaje, kao i dostavljanje proizvoda iz cijelog svijeta na domaće tržište. Međutim, kao i u mnogim segmentima, postoji i zakonska nedefiniranost te prostor za zloupotrebe i prevare, na što upozoravaju inspektori.

Nema propisa koji bi obvezali trgovce prodavati proizvode iste kvalitete kao u EU

trgovina

Uskoro bi mogla biti prekinuta praksa dovođenja u zabludu potrošača od multinacionalnih kompanija koje su kupcima istočne Europe prodavale razne proizvode lošije kvalitete od onih namijenjenim razvijenim zemljama EU.

Paste za zube, deterdženti, čokolade, šamponi, pa čak i mlijeko, mesni proizvodi, uređaji i kozmetika daleko su inferiorniji na Balkanu u odnosu na proizvode na Zapadu.

Samo slični zapadnim

Izuzetak nije ni tržište BiH koje je zatrpano uvoznim proizvodima lošije kvalitete od identičnih roba koje se prodaju na tržištu zemalja zapadne Europe.

Jogurti sadrže više šećera od gaziranih pića

šećer

Nakon analize više od 900 jogurta na britanskom tržištu znanstvenici upozoravaju da su mnogi jogurti prepuni šećera i da se javnost ne smije zavaravati kako konzumira zdravu namirnicu.

Znanstveni tim sa sveučilišta Leeds utvrdio je da su tzv. organski jogurti bili među najzaslađenijima i sadržavali su više šećera na 100 grama proizvoda od gaziranih pića.

Tek se prirodne ili grčke jogurte moglo svrstati u skupinu napitaka s niskim udjelom šećera.

Gotovo polovica automobila uvezenih iz Njemačke ima lažiranu kilometražu

kilometri

Europski parlament neizravno je priznao kako brojni automobili na tržištu rabljenih imaju skinutu kilometražu izglasavši izvještaj o manipulacijama s brojačima kilometara pa se predlažu zakoni kojima bi takva prijevare bile tretirane kao kazneno djelo.

Premda istraživanju ADAC-a gotovo svaki treći rabljeni automobil koji se trenutačno prodaje u Njemačkoj ima skinutu kilometražu. No, u slučajevima rabljenih automobila koji su namijenjeni za izvoz ta se brojka penje do gotovo 50 posto.

Krediti u švicarcima među 40 najvećih prijevara Europe

švicarci

Europska udruga za zaštitu prava potrošača BEUC pokrenula je kampanju protiv loših financijskih savjeta u sklopu koje je pripremila online kartu s primjerima najvećih financijskih prijevara u Europi.

Među njih 40-ak uvršten je i jedan primjer iz Hrvatske, i to onaj koji se odnosi na kredite denominirane u stranim valutama, ponajviše švicarskom franku.

Naplata vrećica u trgovinama i dalje problem

vrećice

Koliko puta se dogodilo da trgovci naplate vrećice koje se ne bi trebale naplaćivati? To se, nažalost, događa svakodnevno.

Zbog toga, svi građani trebaju biti upoznati sa Zakonom o zaštiti potrošača u BiH, gdje se u članu 17. stav (3) jasno propisuje da "omot (vrećica, poseban papir i dr.) koji ima logotip i/ili naziv proizvođača i/ili trgovca smatra se propagandnim/reklamnim sredstvom, koje trgovac ne smije naplaćivati".

Made in China je laž!

oznake

Kineske tekstilne tvrtke sve više koriste tvornice izvan svojih granica kako bi iskoristile jeftiniju radnu snagu, na isti način kao što to čini Zapad s Kinom. No, pritom oni varaju tržište - jer na odjeću stavljaju prepoznatljivu oznaku "Made in China", a robu umjesto njih ustvari proizvode izrabljeni radnici u Sjevernoj Koreji, piše Reuters.

Deponija smo loše uvozne robe

deklaracija

Mnogi proizvodi koji dolaze na naše tržište iz zapadnih zemalja Europske unije znatno su lošije kvalitete od istih takvih proizvoda koji se prodaju na domaćim tržištima tih zemalja. Isti je proizvod, amabalaža, cijena, ali ne i kvaliteta.

Sa sličnim problemom susreću se i druge zemlje u regiji.