Hrana u BiH je skuplja nego u zemljama EU-a

blagajna

Ovoga tjedna obilježen je Svjetski dan potrošača. Prava je to prilika da se progovori o povijesti ovog datuma, pravima potrošača kod nas te problemima koji se pojavljuju, posebno onima u domeni sudstva. Svjetski dan potrošača svoje podrijetlo ima u Deklaraciji o osnovnim pravima potrošača koju je donio bivši američki predsjednik John F. Kennedy 1962. godine.

Milijuni tužbi protiv potrošača, niti jedna protiv trgovaca

police

Svakog 15. ožujka, tako i ovog obilježava se Svjetski dan potrošača. Prava je to prilika progovoriti o povijesti ovog datuma, pravima potrošača kod nas, te problemima koji se pojavljuju, posebno onima u domeni sudstva, priopćila je Institucija ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH.

Svjetski dan potrošača svoje porijeklo ima u "Deklaraciji o osnovnim pravima potrošača" koju je donio bivši američki predsjednik John F. Kennedy 1962. godine. Predstavljajući svoju Deklaraciju američkom Kongresu 13. ožujka, te godine Kennedy je govorio o potrošačkim pravima.

Potrošači u BiH se sve više žale

deklaracija

Potrošači u Bosni i Hercegovinu upućuju sve veći broj žalbi na, uglavnom, ekonomske usluge', kazao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović nakon sjednice Vijeća za zaštitu potrošača BiH.

Sjednica je održana u povodu Svjetskog dana prava potrošača, a Šarović je novinarima rekao da se broj prigovora sve više povećava.
Ovo je alarm za cijelo društvo da se zaštita potrošača mora podići na višu razinu, istaknuo je Šarović.

Nutella će morati biti jednaka u svim europskim zemljama

Obzirom da EU već neko vrijeme radi na zakonskim promjenama koje bi trebale regulirati jednaku kvalitetu, kompanije poput HIPP-a, Ferrera i Bahlsen odlučili su ih preduhitriti. Na promjenama radi i hrvatska zastupnica Biljana Borzan, koja je nedavno imenovana izvjestiteljicom Europskog parlamenta za različitu kvalitetu hrane.

Na koje sve načine nas trgovci varaju?

Česta je pojava da cijene proizvoda u trgovinama nisu usuglašene na polici i na blagajni, a u tom slučaju kupac treba insistirati na cijeni kojom je proizvod označen na polici. Također, često se događa da trgovci kažu da proizvodi kupljeni na sniženju ili popustu ne podliježu reklamaciji, što je, tvrdi pomoćnica ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH Ljubica Čolović, netočno. Ona kaže da je osnovno pravilo da kod kupovine na sniženju, kupac ima ista prava kao u redovnoj prodaji.

Trgovci u BiH ne smiju kupcima naplatiti vrećicu s logotipo

Ambalaža, omot ili vrećica, koja se koristi za pakiranje ili nošenje kupljenih proizvoda s vidljivim nazivom odnosno logotipom proizvođača ili trgovca smatra se reklamnim sredstvom, koje trgovac ne smije dodatno naplaćivati kupcu, rečeno je u Ministarstvu trgovine i turizma RS i Službi za zaštitu potrošača pri Ministarstvu trgovine FBiH.

Srednjoškolaci u BiH će se educirati o potrošačkim pravima

Pet udruga potrošača iz Odžaka, Tuzle, Goražda, Mostara i Travnika izabrano je za korisnike sredstava u ukupnom iznosu od 66.687,20 KM s ciljem da ojačaju kapacitete svojih udruženja, te educiraju potrošače o osnovnim potrošačkim pravima i zaštiti ekonomskih interesa.

Zašto uređaji danas traju koliko i jamstvo?

Godine 1963. tada 39-godišnja Winifred Hughes postala je ponosnom vlasnicom modernog električnog štednjaka Belling Classic.

Koštao je 79 funti, što bi danas iznosilo 1500 funti, a na rate ga je otplatila tijekom sljedeće četiri godine. No danas možemo reći da je prošla super povoljno, jer je taj štednjak 92-godišnja Winifred upotrebljavala gotovo svakog dana otad.

Dvostruki standardi za hranu u Europi

Bugarski ministar poljoprivrede. Rumen Porožanov, u srijedu je izjavio novinarima da je od 30 vrsta hrane kupljenih u Austriji, Njemačkoj i Bugarskoj, 16 vrsta znatno skuplje u Bugarskoj. Najuočljiviji primjeri su dvije vrste dječje hrane od kojih je jedna skuplja 90, a druga 107 posto.

[adsense:responsive:6734933675]

Neke vrste sireva i čokoladnih proizvoda prodanih u Bugarskoj skuplje su za između 20 i 70 posto.