Poskupljuju prijevozničke usluge

za volanom

Uskoro bi prijevozničke usluge na prostoru BiH mogle biti osjetno skuplje, ako se usvoji inicijativa za donošenje pravilnika o izmjenama i dopunama pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u, koju već dulje vrijeme predlaže Udruga poslodavaca FBiH.

Zbog goriva poskupljuje i hrana, strahuje se od kolapsa

točenje

Najgore su stvari na koje se ne može utjecati, a to se potvrđuje i u situaciji kada cijene goriva dramatično rastu, a rast je nemoguće zaustaviti.

Američke sankcije Iranu još nisu ni uvedene, a cijena nafte dosegla je razinu od 79 dolara. S obzirom na to da će sankcije ograničiti izvoz sirove nafte iz jednog od većih svjetskih proizvođača, najgore, možda, tek dolazi.

Cijene nafte rastu, barel 80 dolara i najskuplji od 2014.

u rukama

Cijene sirove nafte nastavljaju rasti, a jutros su dostigle 80 dolara za barel, što je najviša razina od studenog 2014. godine.

Rast je uvjetovan manjom isporukom, a snažnom potražnjom.

Analitičari procjenjuju da će rast biti nastavljen zbog nepovoljnih geopolitičkih kretanja i smanjenja proizvodnje u SAD. Američka banka Morgan Stanley najavljuje da će do 2020. barel nafte biti 90 dolara.

Očekuje se novi val poskupljenja nafte

točenje

Američko povlačenje iz iranskog nuklearnog sporazuma i dodatno zaoštravanje odnosa u tom dijelu svijeta moglo bi rezultirati značajnim skokovima na svjetskim tržištima te bi cijena nafte mogla značajno porasti. Analitičari smatraju da se sve to događa u najgorem mogućem trenutku za našu zemlju koja je potpuno nepripremljena za novi val poskupljenja.

Namirnice sve skuplje, cijene voća divljaju

zelenje

Iako su zagovarači povećanja trošarina na naftu i naftne prerađevine od 1. veljače ove godine tvrdili da neće doći do poskupljenja proizvoda i usluga, građani BiH se svakodnevno susreću s višim cijenama pojedinih namirnica. Poskupljenja se, prema izvješćima entitetskih statističkih zavoda, ne mogu vezati uz poskupljenje nafte i naftnih prerađevina.

Tržište u BiH prilagođeno krijumčarima!

točenje

Tržište Bosne i Hercegovine, čini se, prilagođeno je krijumčarima, a državne vlasti ili ne znaju ili ne žele raditi svoj posao i osigurati stabilnost i ugodan život svojim građanima, navode iz udruga za zaštitu potrošača. Najbolji pokazatelj toga je gotovo stalno poskupljenje cijena goriva, koje su u bh. entitetu Federacija BiH u tri mjeseca "skočile" treći put.

Cijene dizela i benzina u BiH više za pet feninga po litri

točenje

Početkom novoga radnog tjedna vozače na benzinskim crpkama u BiH dočekale su nove, više cijene goriva. Naime, cijene naftnih derivata na bh. benzinskim crpkama uvećane su za pet feninga, dok su cijene autoplina ostale iste.

Posljedice su to, kako kažu kompanije za promet nafte i naftnih derivata u BiH, cijene nafte na svjetskim tržištima kojeg su prošlog tjedna porasle, dosegnuvši nove najviše razine od studenoga 2014. godine.

Do 15% poskupjeli kruh i pekarski proizvodi u BiH

na polici

Najave vala poskupljenja nakon uvođenja trošarina na gorivo polako se obistinjuju. U pojedinim pekarnicama posljednjih dana skočile su cijene gotovo svih proizvoda, a neki su poskupjeli za čak 15 posto.

Rastu cijene nafte, očekuje se poskupljenje goriva

cijene

Cijena barela nafte prešla je posljednjih dana psihološki važan prag od 70 dolara. Nažalost, tu se nije zadržala. Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna iznosila 74,62 dolara. U SAD-u se trgovalo barelom po 69,45 dolara. Tako dramatičan rast cijena nafte, koje su najveće u posljednje četiri godine, neizbježno će dovesti do poskupljenja naftnih prerađevina, prije svega, benzina i dizelskog goriva.

Rast do 100 dolara

Treba podsjetiti kako je barel nafte 2013. pao na najniže razine, na, iz sadašnje perspektive gledano, nevjerojatnih 27 dolara po barelu.

Gorivo i plin skuplje za sedam feninga

točenje

Gorivo i plin na pojedinim benzinskim stanicama u Republici Srpskoj poskupjeli su za sedam feninga po litru, a i ostale će uskoro krenuti tim putem.

Iz Grupacije za promet nafte i naftnih derivata u Privrednoj komori RS pojašnjavaju da su nove cijene rezultat poskupljenja barela sirove nafte na svjetskom tržištu, prenose Nezavisne novine.

Saša Ćejić, iz spomenute grupacije, potvrdio je da je došlo do skoka cijene sirovog barela nafte na svjetskoj berzi sa 67 na 72 dolara.