Pivo će poskupjeti najmanje 15 posto

čaša

Pivopije širom svijeta iduće godine, najvjerojatnije, očekuje povećanje cijena za više od 15%, zbog sušne godine.

Očekuje se i rast gotovo svih važnih troškova u proizvodnji piva.

Prema izvješću investicijske banke Berenberg, najveći svjetski proizvođači piva suočavaju se s rastom troškova proizvodnje od približno 16%. Ti troškovi će se vrlo vjerojatno preliti na cijene piva iduće 2019. godine.

Poskupljenje proizvodnje prvenstveno je rezultat skoka cijene ječma, jednog od ključnih sastojaka piva, čiji je rod ove godine uvelike podbacio širom Europe zbog suše.

Poskupjelo brašno, cijene kruha od 1,40 pa do 4,50 KM

pekarnica

Skok cijene brašna od šest feninga po kilogramu u posljednjih mjesec dana u RS-u doveo je do poskupljenja pekarskih proizvoda za 20 posto, dok su cijene svih pekarskih proizvoda u FBiH za sada iste i nema najava poskupljenja.

U BiH gorivo ponovo poskupjelo, cijene više i do 10 feninga po litru

glavobolja

Maloprodajne cijene nafte porasle su do 10 feninga po litru na benzinskim crpkama koje posluju u Bosni i Hercegovini.

Maloprodajne cijene porasle su, kako su to potvrdili naftni trgovci, sukladno povećanjima veleprodajnih cijena, odnosno prema cijenama na svjetskom tržištu.

Cijene dizela na benzinskim crpkama u Bosni i Hercegovini dostižu do 2.36 KM po litru, dok su samo prije nekoliko dana cijene išle do 2.26 KM po litru.

Građani bijesni nakon najava poskupljenja brašna i kruha

kruh

Najava poskupljenja brašna i kruha izazvala je buru reakcija u javnosti. I najmanji rast cijena je udar na već prazne novčanike.

To je katastrofa, prestrašno, grozno, prežalosno... Zatečena sam kako uopće u ovoj državi neko više može i pomisliti povaćavati cijenu osnovnih životnih namirnica kada znamo da stotine tisuća ljudi žive od kruha, jer para nemaju da kupe nešto drugo. Nerealno je povećavati cijene u BiH, imamo tako male mirovine, a plaće stagniraju - kazala je Fadila Dizdarević iz Sarajeva.

​Od danas značajno skuplje sve vrste goriva

cijene

Cijene goriva u Republici Hrvatskoj su danas značajno porasle.

Budući da je benzin prosječno poskupio za 21 lipu po litri, od danas bi spremnik benzina trebao koštati 10,5 kuna više. To znači da je litra benzina premašila cijenu od 11 kuna.

Spremnik dizela bit će skuplji za sedam kuna, jer je litra dizela poskupjela za 14 lipa, čime je litra ovoga goriva prešla 10 kuna.

Spremnik autoplina također će poskupjeti, i to za 4,5 kune.

Toblerone će vratiti svoj originalni izgled ali znatno poskupjeti

čokolada

Proizvođač čokolade Toblerone je 2016. smanjio čokoladu od 170 grama koja se prodavala u trgovinama na 150 grama, a također je povećao i razmake između trokuta na ovoj čokoladi da bi smanjio težinu što je izazvalo negodovanje. No cijena je tada ostala ista.

Tvrtka Mondelez se tada dvoumila između redizajniranja čokoladice ili povećanja njezine cijene, a novi izgled učinio im se kao bolja odluka. Tako su smanjili i troškove.

Skuplji prijevoz, struja, stanarine..., ali jeftinija odjeća

kupovina

Prema podacima Federalnoga zavoda za statistiku, potrošačke cijene u lipnju 2018. bile su veće za 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec. Također, u lipnju 2018., u odnosu na isti mjesec 2017., cijene su bile veće za 2,1 posto, što istodobno predstavlja i godišnju inflaciju.

Vozače dočekalo skuplje gorivo

crpka

Na benzinskim crpkama u Republici Srpskoj došlo je do korekcija cijena goriva, koje su u prosjeku više za jedan do pet feninga, ovisno od vrste ovog energenta i crpke.

Vozače dizel auta jučer ujutro dočekalo je poskupljenje od tri do pet feninga, a neke crpke su to uradile tijekom poslijepodnevnih sati, pa se jučer na crpkama dizel točio za 2,19 do 2,24 KM po litru. Benzin 95 je također poskupio i to do pet feninga, a cijene su varirale od crpke do crpke, pišu Nezavisne novine.

Život u BiH iz dana u dan sve skuplji

tehnika

Za pojedine kućanske aparate koji se svakodnevno koriste u domaćinstvima građani u BiH moraju izdvojiti više novca nego u travnju prošle godine, a više novca moraju odvojiti za tehnički pregled vozila i registraciju, te za mjesečno plaćanje vrtića za mališane.

Novinari su usporedili cijene za pojedine proizvode i usluge u travnju ove godine u odnosu na travanj prethodne godine, te zabilježili poskupljenja.

Postoje li monopolski klanovi koji utječu na rast cijena?

glavobolja

Nagli porast cijena nafte u BiH, što je rezultat cijene barela nafte na svjetskom tržištu, evocirao je uspomene na nedavno usvojene izmjene Zakona o trošarinama, označivši SDA, SBB, HDZ, HDZ 1990 i SNSD kao glavne krivce zbog toga što su cijene nafte za godinu povećane za blizu 0,50 KM po litru.

Bh. vlasti nisu mogle utjecati na cijene nafte na međunarodnom tržištu, ali su mogle amortizirati skok cijena.