Cijene hrane u prosincu na najvišoj razini u pet godina

Cijene hrane poskočile su u prosincu 2019. na međunarodnim tržištima na najvišu razinu u pet godina, odražavajući osjetno poskupljenje biljnih ulja, šećera, mlijeka i mliječnih proizvoda, objavila je agencija Ujedinjenih naroda za hranu FAO.

FAO-ov indeks cijena korpe osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u prosincu za 2,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, na prosječnih 181,7 bodova, najvišu razinu od prosinca 2014.

U cijeloj prošloj godini cijene su bile oko 1,8 posto više nego u godini ranije, uz prosječnu vrijednost FAO-ovog indeksa od 171,5 bodova.

Od danas skuplje cigarete u BiH

Cijene pojedinih cigareta od danas su više od 0,10 do 0,30 KM po kutiji, potvrđeno je iz Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH.

Podsjećaju da je Upravni odbor UNO ranije donio Odluku o utvrđivanju posebne i minimalne trošarine na cigarete i iznosa trošarine na duhan za pušenje za 2020. godinu, kojom je definirano da će se od 1. siječnja 2020. godine na cigarete i duhan za pušenje plaćati proporcionalna trošarina po stopi od 42 posto maloprodajne cijene cigareta i posebna trošarina u iznosu od 82,50 KM za 1.000 komada, odnosno 1,65 KM za pakiranje od 20 komada.

Nova godina donosi i novo poskupljenje cigareta

Cijene nekih cigareta u sljedećoj godini ostat će na istoj razini kao i u tijeku 2019., dok će određene poskupjeti u rasponu od 0,10 do 0,30 KM po kutiji, potvrđeno je iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Tiha poskupljenja u BiH

Neke vrste mesa i voća, ali i ostalih prehrambenih proizvoda poput brašna, šećera i meda poskupjeli su u protekloj godini, ne mnogo, ali dovoljno da dodatno pojačaju glavobolju potrošačima.

Nove cijene cigareta u BiH

Odlukom o utvrđivanju posebnei minimalne trošarine na cigarete i iznosa trošarina na duhan za pušenje za 2020. godinu, koju je nedavno usvojio Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje (UNO), definirano je da će se od 1. siječnja 2020. godine, na cigarete i duhan za pušenje plaćati sljedeća trošarina:

(a) proporcionalna trošarina po stopi od 42% maloprodajne cijene cigareta;

(b) posebna trošarina u iznosu od 82,50 KM za 1.000 komada, odnosno 1,65 KM za pakiranje od 20 komada.

Zbog nove EU uredbe poskupjeti će svi automobili

Europska komisija od 1. siječnja 2020. kažnjavat će proizvođače automobila za svaki prekobrojni gram ugljikova dioksida (CO2 ) iznad zacrtanog prosjeka od 95 grama po prijeđenom kilometru, i to iznosom od 95 eura po gramu.

Hoće li poskupjeti brašno i kruh?

Poljoprivrednici u Republici Srpskoj upozoravaju nadležno ministarstvo da ne ukida podršku za proizvedenu pšenicu od pet feninga po kilogramu, jer bi to moglo imati nesagledive posljedice.

Troškovi zaštite

Kako su rekli proizvođači, ranije su imali 200 maraka premije po hektaru i pet feninga poticaja po kilogramu pšenice. Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, rekao je da su u brojnim razgovorima s nadležnima insistirali da ti poticaji budu isplaćeni za ovu godinu.

Poskupljuju povrće, meso, mlijeko…

Zbog mraza, a potom i obilnih kiša koje su zadesile našu zemlju u svibnju, ali i početkom ovog mjeseca, uništeni su skoro svi nasadi, a poljoprivrednici su pretrpjeli višemilijunske štete.

Novine navode kako se stoga očekuju da će već ovog mjeseca početi rasti cijene povrća i do 30 posto, prvenstveno rajčice, paprike, graha, krastavca. Za kraj ljeta i početak jeseni najavljuje se i rast cijena mlijeka i mesa, s obzirom na to da je kukuruz, kao osnovna stočna hrana, pretrpio štete.

Hrana u BiH skuplja nego u zemljama Europske unije

Kupovna moć građana BiH opada iz mjeseca u mjesec. Istraživanje koje je njemačka agencija GFK provela u 42 države Euroe pokazuje da se BiH, kada je riječ o kupovnoj moći, nalazi na 40. mjestu, što je svrstava na samo dno. Iza nas su samo Makedonija i Moldavija.

Kava, jaja, grah

Kako navodi predsjednik Udruge za poboljšanje kvaliteta života "Futura" iz Mostara Marin Bago, već s početkom ove godine cijene nekih od osnovnih životnih namirnica porasle su i za 20 posto.

Trgovci neprestano dižu cijene hrane

Maloprodajne cijene u Bosni i Hercegovini tijekom prošle godine nisu mirovale, "blagi" rast od 0,1 do 15 posto zabilježen je kad je riječ o prehrambenim artiklima i komunalnim uslugama.