Poskupjela piletina u BiH, a bit će i skuplja

Cijena piletine u BiH znatno je porasla jer je, kako kažu peradari, na svjetskom tržištu došlo do rekordno visoke cijene hrane za živiotinje.

Piletina je u posljednjih nekoliko dana poskupjela za sedam do 10 posto s tendencijom rasta i u narednom periodu, potvrdio je Predrag Miličić, predsjednik Zajednice živinara RS, koji je ujedno i direktor poduzeća "Agreks" iz Donjeg Žabara.

Piletina bi uskoro mogla značajno poskupiti

Piletina i proizvodi od pilećeg mesa uskoro će poskupiti u Bosni i Hercegovini, potvrdio je Edin Jabandžić, predsjednik Koordinacijskog odbora peradara u BiH.
To je neminovno, mislim da će se dogoditi već u ovom mjesecu. Realno je da povećanje cijena iznosi 20 posto. Mi, proizvođači pilećeg mesa, jednostavno smo primorani na to, kaže Jabandžić.

Cijene osnovnih namirnica u stihijskom, tihom rastu

Cijene osnovnih životnih namirnica u Bosni i Hercegovini rastu tiho i prikriveno, pokazuju analize. Ekonomisti objašnjavaju razlog poskupljenja, odnosno osiromašenja građana jeste dodatno bogaćenje najbogatijih.

Na tržnici u Sarajevu uredno složeno voće i povrće, a i ostali proizvodi. Trgovci imaju vremena na pretek da o estetici tezgi povedu računa. Na pitanje ima li "računa" od prodaje složenog, trgovci odgovaraju:

Loše, loše, situacija - dramatična. Nemaju novca ljudi, malo kupuju, jako malo, malo mrkve, sve male količine

Skaču cijene jaja i piletine u BiH

Cijena piletine i jaja u BiH u nadolazećem razdoblju će porasti jer je, kako kažu peradari, na svjetskom tržištu došlo do rekordno visoke cijene hrane za perad pa samim tim da bi opstali na tržištu moraju podići cijenu svojih proizvoda.

Roba iz Kine poskupjet će do 25%

Roba koju uvozimo iz Kine poskupjet će na bh. tržištu i do 25 posto, procjenjuju uvoznici kineskih proizvoda, koji ističu da je razlog tome rast cijene kontejnerskog prevoza iz Azije prema Europi.

Zabraniti rast cijena do proljeća!

U 12. mjesecu živi se bolje, a siječanj je važno "izgurati" do kraja pa kako god - kazao je sugovornik s kojim smo polovinom prosinca razgovarali o potrošačkoj košarici za blagdane. Slavio je Božić pa Novu godinu. Potrošilo se, kaže nam, oko 500 KM, međutim, tu su i neki neplanirani troškovi kojih uvijek ima, a jedna dobra stvar je što je dobio tzv. 13. plaću ili božićnicu pa je to olakšalo putovanje kroz, za mnoge, najradosniji mjesec u godini.

Hrana i režije poskupile, odjeća i prijevoz pojeftinili

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u studenom su u prosjeku više za 0,1 posto u odnosu na listopad.

Hrana i bezalkoholna pića, te zdravstvo u prosjeku su skuplji za po 0,1 posto, stanovanje i režijski troškovi za 0,2 posto, namještaj i aparati za domaćinstvo za 0,4 posto, a različiti proizvodi i usluge za 0,5 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Rast cijena goriva u skoro cijeloj BiH

Cijene goriva na crpkama širom BiH u zadnjih nekoliko dana ponovo rastu.

Na jednoj benzinskoj crpki u Banja Luci ističu kako je prije nekoliko dana benzin koštao 1,74 KM, a sadašnja cijena mu je 1,81 KM po litru.
Dizel je ranije koštao 1,76 KM, a sada je za litar ovog goriva potrebno izdvojiti i 1,83 KM. U prethodnih pet-šest dana cijena goriva porasla je u prosjeku od pet do sedam feninga, kažu na jednoj od banjalučkih benzinskih crpki.

Poznate nove cijene cigareta nekih proizvođača u BiH

Proizvođači i distributeri duhana i duhanskih prerađevina imali su rok do 15. prosinca Upravi za neizravno oporezivanje BiH dostaviti nove maloprodajne cijene cigareta i duhana. Do sada su cijene dostavila četiri proizvođača.

Cigarete su većinom poskpjele u prosjeku između 0,10 i 0,20 KM, dok su cigarete proizvođača JTI Poslka SP z.o.o. poskupjele za 1 KM.

Cijene stupaju na snagu u razdoblju od 1. siječnja do 15. siječnja 2021. godine.

U sjedećim danima se očekuje kako će biti poznate cijene duhana i cigareta ostalih proizvođača i distributera.

Nova godina - nova poskupljenja?

Pandemija koronavirusa izazvala je znatne poremećaje na tržištu poljoprivrednih proizvoda. Dok, s jedne strane, poljoprivrednici zbog viškova mlijeka, povrća i mesa, koje nisu uspjeli prodati, prijete prosvjedima, s druge strane najavljena su poskupljenja osnovnih životnih namirnica.

Kako će se to odraziti na džep građana i zašto proizvodi poskupljuju unatoč postojanju viškova na tržištu?

Cijene brašna i ulja su krajem studenog povećane za deset posto, a početkom sljedeće godine mlinari su najavili još jedno poskupljenje brašna.