Litra dizela Euro 5 stajat će 2,09 KM, a litra bezolovnoga benzina 2,08 maraka

Cijena goriva na većini benzinskih crpki u BiH ovih je dana probila barijeru od dvije marke, točnije, gorivo se prodaje po cijeni od 2,01 KM po litri, pa bio to dizel ili benzin. Ako računate kako je to posljedica nedavno usvojenoga Zakona o trošarinama, varate se. Primjena zakona počinje 1. veljače, a tada se očekuje novo povećanje.

Sigurno je kako naftaši neće čekati eventualnu žalbu i razrješenje situacije s tri jezičke verzije teksta izmjena Zakona o trošarinama, primjena će početi već 1. veljače.

Poskupljuje online kupnja jeftinih stvari iz Kine ili SAD-a

Europska komisija odlučila je ukinuti praksu na internetskoj kupovini, kojom su se brojni kupci rado koristili.

Nova poskupljenja stižu za one koji putem interneta kupuju jeftine stvari koje dolaze iz prekooceanskih zemalja poput Kine ili SAD-a. Do sada se nije plaćao PDV na proizvode jeftinije od 160 kuna, ali Europska komisija odlučila je ukinuti takvu praksu.

Od 1. siječnja u BiH minimalna pristojba na kutiju cigareta bit će 2 KM

Upravni odbor (UO) Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH donio je na današnjoj sjednici Odluku o utvrđivanju posebne i minimalne pristojbe na cigarete za 2015. godinu, po kojoj će od 1. siječnja iduće godine minimalna pristojba na kutiju cigareta biti dvije KM.

Prema ovoj odluci, poreski obveznici i druge osobe koje se bave prometom cigareta dužni su popisati zalihe cigareta na dan 1. siječnja 2015. godine, obilježene akciznim markicama izdanim od 1. siječnja 2010. do 31. prosinca 2014. godine i popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru UNO do 10. siječnja 2015.