Poskupljuju prijevozničke usluge

za volanom

Uskoro bi prijevozničke usluge na prostoru BiH mogle biti osjetno skuplje, ako se usvoji inicijativa za donošenje pravilnika o izmjenama i dopunama pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u, koju već dulje vrijeme predlaže Udruga poslodavaca FBiH.

Zbog goriva poskupljuje i hrana, strahuje se od kolapsa

točenje

Najgore su stvari na koje se ne može utjecati, a to se potvrđuje i u situaciji kada cijene goriva dramatično rastu, a rast je nemoguće zaustaviti.

Američke sankcije Iranu još nisu ni uvedene, a cijena nafte dosegla je razinu od 79 dolara. S obzirom na to da će sankcije ograničiti izvoz sirove nafte iz jednog od većih svjetskih proizvođača, najgore, možda, tek dolazi.

​Dvije turske korporacije žele kupiti Konzum

trgovina

Turska Süzer grupa zakoračila je 2011. na hrvatsko tržište kupnjom Kent banke (tada Banka Brod). Svoj portfelj, od razvoja nekretninskih projekata u Turskoj i SAD-u, energetike, turizma, građevinarstva, pružanja usluga do financija, proširili su malom hrvatskom bankom s namjerom da bude platforma jačanju veza između ulagača i najmlađe članice Europske unije.

U BiH kupci radije plaćaju gotovinom

POS

Dok se u Bosni i Hercegovini već desetljećima ne može maknuti od blagajničke fraze "imate li sitno?", švedska je svakodnevica, barem kad su u pitanju novčane transakcije, iz domene znanstvene fantastike.

Prema dostupnim podacima, dvije trećine švedskih potrošača u potpunosti funkcionira bez gotovine, a elektronički se može platiti manje-više sve.

EU protiv kartelskog dogovaranja cijena

prezentacija

Kako doista paziti na zaštitu tržišnog natjecanja i spriječiti zloporabe u dijelu kartelskog dogovaranja cijena i dalje, promišljaju u za to nadležnoj Agenciji Europske unije.

Margrethe Vestager, povjerenica za zaštitu tržišnog natjecanja, jučer je izvijestila da razmišljaju o izradi vlastitog softvera odnosno seta algoritama koji bi prepoznavali potencijalno "dogovarajući" softver.

Zadaća Agencijskih algoritama, dakle, bila bi da otkriju softver koji kartelima služi za dogovaranje cijena ili istiskivanja konkurencije s tržišta.

Hoće li kupovina na Internetu biti sigurnija i jednostavnija?

mobitel kartice

Danas uzimamo zdravo za gotovo koliko je zapravo jednostavno i praktično koristiti karticu za plaćanje u bilo kojoj od milijuna trgovina koje prihvaćaju kartice diljem svijeta. Dođemo do blagajne, izvučemo karticu iz novčanika i u nekoliko trenutaka plaćanje je gotovo. No, znamo li što se događa u pozadini te transakcije?

Kupovina je danas drugačija nego prije desetak ili dvadesetak godina. Sve se više ljudi okreće kupnji na internetu i putem mobitela, a podatke za plaćanje pohranjuju u bezbroj uređaja, kod trgovaca i na platformama za prodaju.

Od 25. travnja nema carina za robu iz inozemstva vrijednosti do 300 KM

paketi

Dugoočekivana odluka o ostvarivanju prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih i izvoznih carina, koja građanima i privredi donosi određene pogodnosti, počinje se primjenivati od 25. travnja 2018. godine.

Kako je priopćeno iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH došlo je do određenih izmjena kada su u pitanju visine iznosa za koje je predviđeno oslobađanje od plaćanja uvoznih carina.

Inspektori zabranili uvoz himalajske soli, hrane i kozmetike

tabla

U proteklom razdoblju, u kontinuiranom nadzoru prekograničnog prometa roba, federalni granični inspektori su donijeli tri zabrane o uvozu pošiljaka u Federaciju Bosne i Hercegovine, ukupne nabavne vijrdnosti oko 64.000 KM.

Na Carinskoj ispostavi Halilovići, federalni tržišno-turistički inspektor je 13. ožujka naredio povrat 24.000 kg Himalajske soli porijeklom iz Pakistana, nabavne vrijednosti blizu 17.000 KM, jer je prilikom laboratorijske kontrole kakvoće proizvoda utvrđeno kako ne zadovoljava kriterije prometa na tržištu BiH.

Prosječna plaća nije dovoljna ni za 45 posto potrošačke košare

košarica

Potrošačka košara za četvoročlanu obitelj u Republici Srpskoj (RS) u veljači ove godine koštala je 1.889,93 KM i prosječna isplaćena neto plaća u iznosu od 841 KM pokrivala ju je sa svega 44,49 posto.

U entitetskom Savezu sindikata su izračunali da je plaća za veljaču 16 KM veća u odnosu na siječanjsku, dok je za 1,5 posto manja u usporedbi sa prosječnom zaradom iz veljače 2017. godine.

Hrana u BiH je skuplja nego u zemljama EU-a

blagajna

Ovoga tjedna obilježen je Svjetski dan potrošača. Prava je to prilika da se progovori o povijesti ovog datuma, pravima potrošača kod nas te problemima koji se pojavljuju, posebno onima u domeni sudstva. Svjetski dan potrošača svoje podrijetlo ima u Deklaraciji o osnovnim pravima potrošača koju je donio bivši američki predsjednik John F. Kennedy 1962. godine.