Probleme u kupnji javite na besplatni telefon

sastanak

Primjenjivanje kaznene politike za prekršaje u prometu roba i davatelja usluga na području Posavske županije bilo je u fokusu sastanka u Orašju, koji je okupio velik broj inspektora iz službi Županijske uprave za inspekcijske poslove i članove udruge građana PŽ-a "Klub potrošača" Odžak, na čiji poticaj je sastanak i održan, piše Večernji list BiH.

Naglašeno je da je udruzi primarni cilj zaštititi potrošača, dok je inspekcijama, uz to, u nadležnosti i provođenje zakona u svrhu zaštite države.

Konzum uveo nove proizvode u asortiman svojih trgovačkih marki

Konzum brendovi

Konzum nudi više od 3.500 proizvoda svojih trgovačkih marki koje odlikuje najbolji omjer cijene i kvalitete. Odnedavno je u asortiman uvršteno više od 50 novih proizvoda trgovačkih marki razvijenih u suradnji s dobavljačima što je ojačalo postojeće partnerske odnose Konzuma i dobavljača. Novi proizvodi trgovačke marke su proizvedeni po najvišim standardima sigurnosti i kvalitete hrane, a dio postojećeg asortimana je redizajniran, te je poboljšana kvaliteta proizvoda.

EU za zabranu štapića za uši, slamki, vilica...

štapići za uši

Eurozastupnici su u srijedu na plenarnoj sjednici usvojili Direktivu Europskog parlamenta i Vijeća o smanjenju utjecaja plastičnih proizvoda na okoliš kojom se predlaže potpuna zabrana jednokratnih predmeta poput štapića za uši te plastičnog pribora za jelo i slamki koji ujedno čine gotovo najveći dio otpada na europskim obalama i u morima.

Kupci iz BIH sve češće na meti internet prijevara

kupovina

Internetska prodaja postala je iznimno popularan način prodaje, kao i dostavljanje proizvoda iz cijelog svijeta na domaće tržište. Međutim, kao i u mnogim segmentima, postoji i zakonska nedefiniranost te prostor za zloupotrebe i prevare, na što upozoravaju inspektori.

Bh. građani radije biraju uvozne proizvode

kupovina

Zabrinjavajući je podatak kako oko 75% hrane za potrebe građana BiH dolazi iz uvoza, a što je najlošije, u najvećoj mjeri uvozimo meso i prerađevine od mesa, žitarice te mlijeko i mliječne proizvode.

Iako je u posljednjih pet godina izvoz hrane u porastu, pa su neki artikli stigli čak do Australije, još uvijek se u BiH uvozi dvostruko više hrane nego što se izveze, piše Večernji list.

Povrće iz Italije, Egipta i Bugarske, junetina iz Nizozemske i Poljske, čokolada iz Srbije i Hrvatske, još uvijek su na bh. trpezama zastupljeniji nego domaća hrana.

Trgovci u BiH biraju Top 100 proizvoda

znak

Drugu godinu zaredom u Bosni i Hercegovini bira se 100 proizvoda koje svaka bolje snabdjevena trgovina mora imati na svojim policama.

Istraživačka agencija Nielsen, koja na tržištu BiH djeluje od 2006. godine, predložila je skoro 400 brendova za koje su putem online upitnika glasali trgovci iz BiH, a In Store magazin je organizovao izbor top 100 proizvoda.

Prema istraživanju, jedno domaćinstvo u prosjeku ima potrebu za maksimalno 500 različitih proizvoda. Ta brojka je promjenjiva u zavisnosti od razvijenosti tržišta, tako da za naše tržište ona ne prelazi 400.

Trgovine budućnosti - nema redova niti prodavača

Chloe

Zamislite svijet u kojem nikada ne morate čekati u redu, pa ni otvoriti svoj novčanik. Svijet u kojem trgovina toliko toga o vama zna da vam čak može i predložiti što da kupite ili vas odvesti direktno do tih proizvoda. I svijet u kojem je krađa gotovo nemoguća.

Budućnost maloprodaje je pred vratima i dolazi iz Amazona. Njihove trgovine Amazon Go pravi su primjer modernih i elegantnih trgovina, minimalističkog uređenja u kojima se uz zvukove ugodne glazbe kupovina čini poput odlaska u neki opuštajući wellness. Uz budno oko nadzornih kamera koje prate svaki vaš korak.

Nema propisa koji bi obvezali trgovce prodavati proizvode iste kvalitete kao u EU

trgovina

Uskoro bi mogla biti prekinuta praksa dovođenja u zabludu potrošača od multinacionalnih kompanija koje su kupcima istočne Europe prodavale razne proizvode lošije kvalitete od onih namijenjenim razvijenim zemljama EU.

Paste za zube, deterdženti, čokolade, šamponi, pa čak i mlijeko, mesni proizvodi, uređaji i kozmetika daleko su inferiorniji na Balkanu u odnosu na proizvode na Zapadu.

Samo slični zapadnim

Izuzetak nije ni tržište BiH koje je zatrpano uvoznim proizvodima lošije kvalitete od identičnih roba koje se prodaju na tržištu zemalja zapadne Europe.