Udruga potrošača upozorava na česte prijevare putem društvenih mreža

Unatoč pandemiji zbog koje su u prošloj godini mnogima smanjena primanja, a oko 30 tisuća ljudi je ostalo bez posla, cijene pogotovo prehrambenih proizvoda, kažu građani, rastu. Kako je, s pojavom koronavirusa u našoj zemlji, ali i raznih ograničenja, značajno porasla internet trgovina, iz udruge potrošača upozoravaju kako je i broj prijevara pri online kupovini povećan.

Roba iz Kine poskupjet će do 25%

Roba koju uvozimo iz Kine poskupjet će na bh. tržištu i do 25 posto, procjenjuju uvoznici kineskih proizvoda, koji ističu da je razlog tome rast cijene kontejnerskog prevoza iz Azije prema Europi.

U pandemiji smo kupovali više nego ikad, ali što?

Socijalni odnosi, pomaganje, dijeljenje i solidarnost pomoglo je ljudima širom svijeta da očuvaju mentalno zdravlje u vrijeme pandemije. A da bi lakše proveli vrijeme u izolaciji kupovali smo više nego ikad.

Jedno od istraživanja koja su provedena širom svijeta pokazala su da u vrijeme pandemije, primjera radi u Americi, garaže kuća su se pretvarale u kina, no u Bosni i Hercegovini više nego ikad kupovali su se veliki TV ekrani.

BiH na dnu Europe po potrošnji stanovništva

Bosna i Hercegovina zauzima posljednje mjesto u Europi kada je riječ o potrošnji po stanovniku u 2019. godini, priopćili su u analizi iz statističke agencije Eurostat.

Iako Eurostat prvenstveno radi statistiku vezanu za države članice Europske unije, u statističke podatke ulaze i ostale države europskog kontinenta.

Eurostat je objavio podatke vezane za dva parametra, a to su bruto domaći proizvod (BDP) te podaci za stvarnu individualnu potrošnju stanovnika (AIC).

Ugašeno 20.000 stranica za internetsku prodaju, među njima i u BiH

Više od 20.000 web stranica zatvoreno je zbog prodaje krivotvorene robe širom EU i zapadnog Balkana.

U sklopu zajedničke akcije Europola, Eurojusta, Interpola i nacionalnih centara za kontrolu intelektualnog vlasništva pod nazivom IOS, zatvoreno je 21.910 web lokacija koje nude nepostojeće ili krivotvorene proizvode za internetsku prodaju.

Zaplijenjeni su različiti proizvodi: od krivotvorenih farmaceutskih proizvoda, preko piratskih filmova ili softvera, do ilegalnog prenosa TV signala i glazbe, vrijednog više od 2,5 milijuna eura, piše Indikator.ba.

Kako šoping meke privlače kupce za Božić?

Velike šoping meke diljem svijeta pripremaju se za blagdansku sezonu potrošnje s kakvom se još nisu susrele, s obzirom na drugi val pandemije koronavirusa koji pogađa dobar dio svijeta i mnoge potrošače navodi na oprez kada se radi o odlascima u kupnju u fizičke trgovine.

Ograničenja putovanja koja su na snazi u mnogim zemljama dodatno će smanjiti priljev imućnih turista na čiju se veliku potrošnju računa u ovo doba godine, navodi agencija Bloomberg u analizi.

Opasni proizvodi se povlače s tržišta

Agencija za nadzor nad tržištem u BiH stalnom provjerom ponude u bh. trgovinama otkriva koji su to potencijalno opasni proizvodi za kupce. Savjetuju da ukoliko ste kupili neki od navedenih predmeta prestanete s njegovom uporabom i vratite ga prodavaču.

Za dječiju hodalicu BE 3568 ustanovljeno je da predstavlja ozbiljan rizik od ozljede.

Zemlja porijekla je Kina, a uvoznik tvrtka Nermus d.o.o. Brčko Distrikt BiH.

Iz LIDL-a potvrdili kako analiziraju bh. tržište

Iz njemačkog maloprodajnog lanaca LIDL-a potvrđeno je kako analiziraju bh. tržište, te da je BiH sfera interesa ove svjetski poznate tvrtke.

LIDL neprestano istražuje potencijalne ciljeve za širenje, te analizira uvjete na lokalnom tržištu i potencijal kupaca. Možemo potvrditi kako trenutno analiziramo tržište u Bosni i Hercegoviniž, poručili su iz ove tvrtke.

Međutim, trenutno, nismo u mogućnosti komentirati prirodu i opseg naših mogućnosti na ovom tržištu niti dati bilo kakve datume za potencijalna otvaranja trgovina, rečeno je.

SPAR Hrvatska otvorio supermarket u Bujama

SPAR Hrvatska otvorio je prvi SPAR supermarket u unutrašnjosti Istre. Novi supermarket nalazi se u Bujama na adresi Gospodarska 1a, izravno uz kružni tok. Investicija je vrijedna 30 milijuna kuna, a supermarket je sa svojih 630 kvadratnih metara prodajne površine najveći supermarket u Bujama. Uz novootvorenu filijalu u Bujama, Spar je u Istri prisutan u Umagu, Labinu, Puli i Poreču.

Kupcima će u SPAR supermarketu u Bujama na usluzi biti 22 novozaposlena djelatnika. Svi su novi zaposlenici testirani na virus COVID-19, s obzirom na to da po prvi put ulaze u SPAR mrežu.

Promet u travnju pao za 23%

Ukupan promet trgovine na malo u BiH u travnju ove godine, promatran u tekućim cijenama, zabilježio je pad od 24,4% u odnosu na ožujak ove godine.

Pad prometa zabilježen je u trgovini prehrambenim proizvodima i duhanskim proizvodima od 23%, dok je u trgovini neprehrambenim proizvodima zabilježen pad prometa od 21,2%. Promatrano u stalnim cijenama, ukupan desezonirani promet trgovine na malo u BiH u travnju zabilježio je pad od 24,5% u odnosu na ožujak ove godine.