Otkriveno 5.952 krivotvorenih parfema koji su trebali ući u BiH

Službenici Uprave za neizravno oporezivanje, u Carinskoj ispostavi Gradiška pronašli su 5.952 parfema, porijeklom iz Kine, koji su trebali ući u BiH, a koji povređuje zaštićeni žig, odnosno, koji su krivotvoreni.

[adsense:responsive:6734933675]

Zastupnici nositelja prava za BiH su potvrdili da se radi o krivotvorenoj robi, a otkriveno je i privremeno oduzeto 5.952 komada krivotvorenih parfema marki Hugo Boss, Chanel, Paco Rabanne, Carolina Herrera, Playboy i Kenzo.

Lažna sniženja - trgovci prvo podižu cijene

Prosinac je tradicionalno mjesec trgovine, pa trgovci koriste razne metode za poboljšanje prodaje, od sniženja i akcija, do totalne rasprodaje.

Iz udruga za zaštitu potrošača upozoravaju da u ovo blagdansko doba kupci moraju biti posebno oprezni jer se nerijetko radi o jednoj od najstarijih trgovačkih obmana - lažnim snjiženjima.

Zaplijenjeno 24.144 komada krivotvorenih sunčanih naočala

naočale

Službenici Uprave za neizravno oporezivanje BiH u Carinskoj ispostavi Gradiška privremeno su oduzeli 24.144 komada raznih sunčanih naočala za koje se sumnja da su krivotvorine poznatih svjetskih proizvođača.

Sunčane naočale su otkrivene detaljnim pregledom kontejnerske pošiljke iz Kine, koja je bila prijavljena za uvozno carinjenje u Carinskoj ispostavi Gradiška. U kontejnerskoj pošiljci nalazila se razna roba porijeklom iz Kine, a među tom robom carinski službenici su otkrili i 24.144 komada raznih sunčanih naočala poznatih svjetskih proizvođača.

Svijetu prijeti nestašica vina

butelje

Svjetsko tržište će se u sljedećim godinama suočiti s nestašicom vina, unatoč tome što širom svijeta (naročito u Kini) ima sve više proizvođača. Prema istraživanju "Morgan Stanleya", vinski podrumi su prošle godine zabilježili manjak od 300 milijuna sanduka vina, što je najveći deficit u posljednjih 50 godina.

Uzrok za takvo stanje je veliki rast potražnje u SAD-u i Kini, u kojoj se pije četiri puta više vina nego prije pet godina.