Iz BiH po hranu u RH

Stigla je nova godina, a s njom i analize cijena. U BiH svaka marka je važna, a to nije neka kapitalistička doktrina, nanovo osmišljena, već trajni pojam od osnivanja države do danas. Stoga nije iznenađenje što se pomno ovih dana prati što se događa na tržištu, piše Večernji list BiH. Cigarete su već jučer poskupjele, najavljen je rast cijena struje, vozačkih ispita, mnogi strepe od rasta cijena hrane i goriva, što pak nije ništa novo.

Od danas nove cijene cigareta i duhana

U Bosni i Hercegovini od danas su na snazi nove cijene cigareta.

Iz Uprave za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) podsjećaju kako se, u sladu s odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne trošarine na cigarete i duhan za pušenje za 2019. godinu, po kutiji cigareta plaćati proporcionalana trošarina u visini 42 posto maloprodajne cijene i posebna trošarina u iznosu od 1,65 KM po kutiji.

Po kilogramu duhana za pušenje plaćati će se trošarina u iznosu od 114,40 KM.

Kako su kineski trgovci 'preveslali' američku carinu

Kupujete li ovih dana božićne ukrase, vjerojatno ste već primijetili kako većina ima kinesku oznaku pro­iz­vodnje. Europa koja je izmislila božićevanje kao tradiciju danas je takvu proizvodnju svela na minimum. Lokalni proizvodi mogu se vidjeti uglavnom na njemačkim i austrijskim lokalnim adventskim sajmovima, a i tamo su često u manjini.

Amerika je još veći potrošač božićnih ukrasa i plastičnih drvaca, većina ih se svake godine kupuje iznova. Čak devedeset posto svih tih ukrasa namijenjenih privatnim kućama i komercijalnim prostorima proizvede se u Kini.

Moratorij na daljnje povećanje trošarina na cigarete

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o trošarinama u Bosni i Hercegovini u cilju stabilizacije prihoda i stanja na tržištu duhanskih prerađevina. Dopunama Zakona specifična trošarina na cigarete u 2019., 2020. i 2021. godini utvrđuje se u iznosu 75,00 KM na 1.000 komada, odnosno 1,50 KM za pakiranje od 20 cigareta, čime se uvodi moratorij na daljnje povećanje trošarina na cigarete.

Stati u kraj vraćanju kilometraže na vozilima

Da bi stala u kraj prijevarama s vraćanjem kilometraže na vozilima, BiH bi trebala slijediti primjer EU, gdje su, pored kazne u vidu kaznenog djela, zatražili rigoroznije mjere kako bi se trajno ili što učinkovitije stalo u kraj manipulacijama, te kako bi šteta koja se konstantno prouzrokuje bila što manja.