Novi strojevi neće se smjeti kvariti odmah po isteku jamstva

Europski parlamentarci protive se praksi da se u tehničke uređaje, poput perilice rublja, ugrađuju programirani kvarovi, koji nakon isteka jamstva dovode korisnika u situaciju da mora kupovati novi stroj.

Europski parlament je prije dvije godine usvojio Izvješće o produženju trajanja uređaja i prijedloge o zabrani programiranog kvara.

Ipak, u EU ima mnogo tehničkih uređaja programiranih da se pokvare nakon isteka jamstva, prenose portali ocjenu Europske komisije.

Federacija BiH će uvesti potpunu zabranu plastičnih vrećica

Federacija BiH planira uvesti potpunu zabranu upotrebe plastičnih vrećica, no s druge strane neće uvoditi povratničke naknade za plastične boce kao što je to slučaj u većini europskih zemalja.

Trenutno se u Federaciji BiH priprema nova Uredba o naknadama za plastične vrećice debljine stjenke do 50 mikrona i odnosit će se na sve vrećice bez obzira na veličinu i oblik ručki. Tako da će biti obuhvaćene vrećice koje se daju potrošačima u ljekarnama, prodavaonicama cipela, vrećice u koje se vaga i pakira povrće, vrećice u pekarnicama, trgovinama, itd.

Zaplijenjeno 4 tone odjeće za tržište BiH

Carinici Uprave carina Srbije su 22. kolovoza, na graničnom prijelazu Gradina, zadržali više od četiri tone sumnjive garderobe i zaplijenili 14.000 neprijavljenih eura.

Skoro 10.000 odjevnih predmeta svjetski poznatih brendova u čiju se vjerodostojnost sumnja otkriveno je kontrolom kamiona makedonskih registarskih oznaka među prijavljenom garderobom iz Turske namijenjenoj tržištu Bosne i Hercegovine.

BiH počinje s provjerom uvoznih autodijelova

U sljedećim mjesecima Bosna i Hercegovina počinje s provjerama autodijelova koji ulaze u zemlju.

Ministarstvo komunikacija i promet BiH je krajem ožujka ove godine objavilo odluku o najnižim tehničkim zahtjevima za novoproizvedena i korištena vozila pri homologaciji tipa vozila i homologaciji pojedinačnog vozila, te za dijelove, uređaje i opremu vozila pri homologaciji tipa, prenosi Anadolija.

Uvozi se hrana lošije kvalitete

Hrana koju uvozimo podložna je kontrolama, a nadležna tijela provjeravaju pridržavaju li se uvoznici propisa o hrani i hrani za životinje te pravila o zdravlju i dobrobiti životinja.

U laboratorijima je prošle godine obrađen 85.601 uzorak hrane, od čega 4,5 posto uzoraka nije prošlo testove, kazao je Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.
Najviše su kontrolirani meso i mesni proizvodi, zatim gotova jela i tijesto. Upravo je najviše neusklađenih uzoraka i bilo među tim proizvodima, mesa naročito, pojasnio je Hajrić.

Euro 4 standard za uvoz rabljenih vozila, a Euro 5 za nove automobile

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je kako je potrebno raditi na povećanju dopuštenog standarda na tržištu automobila u BiH i da se omogući što povoljniji uvoz hibridnih odnosno vozila na električni pogon što do sada nije slučaj.

Trend je da se što je više moguće izbaci upotreba dizelskih vozila, a da se njihova upotreba zamijeni vozilima na električni pogon.

U voću pesticidi, rakiji višak metanola, u gulašu manjak mesa

Zabrinjavajući je podatak kako oko 75% hrane za potrebe građana BiH dolazi iz uvoza, a što je najlošije, u najvećoj mjeri uvozimo meso i prerađevine od mesa, žitarice te mlijeko i mliječne proizvode, piše Večernji list BiH. Povrće iz Italije, Egipta i Bugarske, junetina iz Nizozemske i Poljske, čokolada iz Srbije i Hrvatske još uvijek su na bh. trpezama zastupljeniji nego domaća hrana.

Coca-Cola Hrvatska pod istragom

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) pokrenula je po službenoj dužnosti postupak protiv tvrtke Coca-Cola HBC Hrvatska, radi utvrđivanja sklapanja zabranjenog sporazuma, odnosno zlouporabe vladajućeg položaja, u smislu odredaba Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja, objavila je u utorak Agencija na svojim mrežnim stranicama.

Razlog za pokretanje postupka, kako navode iz Agencije, su ugovori koje je Coca-Cola Hrvatska sklopila sa svojim kupcima, a koji sadrže odredbe koje za cilj i posljedicu imaju isključivu kupnju proizvoda Coca-Cola Hrvatska.

Uskoro zabrana uvoza starih automobila u BiH

Od 1. svibnja u Bosnu i Hercegovinu neće se moći uvoziti vozila iz Europske unije koja ne ispunjavaju Euro 5 standarde, odlučilo je Ministarstvo prometa i komunikacija BiH.
Identična odluka donesena je i prije tri godine, a odnosila se na zabranu uvoza automobila standarda ispod Euro 4.

Nove smjernice za unapređenje sustava sigurnosti namirnica

Agencija za sigurnost hrane BiH, USAID/Sweden FARMA II projekt i Vanjskotrgovinska komora BiH (VTKBiH) danas su u Sarajevu predstavili pet novih smjernica i uputa koje se odnose na poljoprivredni sektor u BiH.

Radi se o dokumentima koji se tiču higijene procesa i higijenskih praksi u sektoru peradarstva, ispitivanja kvalitete meda, kontrole pesticida i kontrole prehrambenih aditiva. Namijenjeni su nadležnim institucijama u sustavu sigurnosti hrane u BiH i subjektima u poslovanju s hranom.