Uvozi se hrana lošije kvalitete

Hrana koju uvozimo podložna je kontrolama, a nadležna tijela provjeravaju pridržavaju li se uvoznici propisa o hrani i hrani za životinje te pravila o zdravlju i dobrobiti životinja.

U laboratorijima je prošle godine obrađen 85.601 uzorak hrane, od čega 4,5 posto uzoraka nije prošlo testove, kazao je Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.
Najviše su kontrolirani meso i mesni proizvodi, zatim gotova jela i tijesto. Upravo je najviše neusklađenih uzoraka i bilo među tim proizvodima, mesa naročito, pojasnio je Hajrić.

Euro 4 standard za uvoz rabljenih vozila, a Euro 5 za nove automobile

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je kako je potrebno raditi na povećanju dopuštenog standarda na tržištu automobila u BiH i da se omogući što povoljniji uvoz hibridnih odnosno vozila na električni pogon što do sada nije slučaj.

Trend je da se što je više moguće izbaci upotreba dizelskih vozila, a da se njihova upotreba zamijeni vozilima na električni pogon.

U voću pesticidi, rakiji višak metanola, u gulašu manjak mesa

Zabrinjavajući je podatak kako oko 75% hrane za potrebe građana BiH dolazi iz uvoza, a što je najlošije, u najvećoj mjeri uvozimo meso i prerađevine od mesa, žitarice te mlijeko i mliječne proizvode, piše Večernji list BiH. Povrće iz Italije, Egipta i Bugarske, junetina iz Nizozemske i Poljske, čokolada iz Srbije i Hrvatske još uvijek su na bh. trpezama zastupljeniji nego domaća hrana.

Coca-Cola Hrvatska pod istragom

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) pokrenula je po službenoj dužnosti postupak protiv tvrtke Coca-Cola HBC Hrvatska, radi utvrđivanja sklapanja zabranjenog sporazuma, odnosno zlouporabe vladajućeg položaja, u smislu odredaba Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja, objavila je u utorak Agencija na svojim mrežnim stranicama.

Razlog za pokretanje postupka, kako navode iz Agencije, su ugovori koje je Coca-Cola Hrvatska sklopila sa svojim kupcima, a koji sadrže odredbe koje za cilj i posljedicu imaju isključivu kupnju proizvoda Coca-Cola Hrvatska.

Uskoro zabrana uvoza starih automobila u BiH

Od 1. svibnja u Bosnu i Hercegovinu neće se moći uvoziti vozila iz Europske unije koja ne ispunjavaju Euro 5 standarde, odlučilo je Ministarstvo prometa i komunikacija BiH.
Identična odluka donesena je i prije tri godine, a odnosila se na zabranu uvoza automobila standarda ispod Euro 4.

Nove smjernice za unapređenje sustava sigurnosti namirnica

Agencija za sigurnost hrane BiH, USAID/Sweden FARMA II projekt i Vanjskotrgovinska komora BiH (VTKBiH) danas su u Sarajevu predstavili pet novih smjernica i uputa koje se odnose na poljoprivredni sektor u BiH.

Radi se o dokumentima koji se tiču higijene procesa i higijenskih praksi u sektoru peradarstva, ispitivanja kvalitete meda, kontrole pesticida i kontrole prehrambenih aditiva. Namijenjeni su nadležnim institucijama u sustavu sigurnosti hrane u BiH i subjektima u poslovanju s hranom.

Učinci trošarina jednaki povećanju stope PDV-a za 1,06 posto

Iako je prošlo više od godinu dana od povećanja famoznih trošarina na naftne derivate u javnosti se još uvijek ne smiruje polemika je li to bio katastrofalan ili dobar potez. I dok političke elite na sve (ne)moguće načine i dalje hvale uvođenje trošarina uz obrazloženja se na taj način otkočila izgradnja velikih infrastrukturnih objekata (kojih još uvijek nema) dobar dio ekonomskih stručnjaka i građana i dalje “rigaju vatru” zbog poskupljenja uzrokovanim većim trošarinama.

Visoka kazna za poznati modni brend koji je nabijao cijene na Balkanu

Jeste li u zadnje vrijeme prilikom internetske kupovine određenog modnog brenda stali i zapitali se kako to da su njihove cijene veće ovdje na Balkanu, nego li primjerice da kupujete iz doma u SAD-u. E, pa dobro ste se pitali. To jest, ako je taj brend - Guess.

Naime, Europska komisija odlučila je kazniti tvrtku Guess, s impresivnih 40 milijuna eura globe zbog blokiranja internetske prekogranične prodaje i zadržavanja umjetno viših cijena u zemljama srednje i istočne Europe u odnosu na zapadne članice EU-a.

Iz BiH po hranu u RH

Stigla je nova godina, a s njom i analize cijena. U BiH svaka marka je važna, a to nije neka kapitalistička doktrina, nanovo osmišljena, već trajni pojam od osnivanja države do danas. Stoga nije iznenađenje što se pomno ovih dana prati što se događa na tržištu, piše Večernji list BiH. Cigarete su već jučer poskupjele, najavljen je rast cijena struje, vozačkih ispita, mnogi strepe od rasta cijena hrane i goriva, što pak nije ništa novo.