Od krivotvorenih i lažnih lijekova umiru deseci tisuća ljudi

Svaki deseti lijek prodan u zemljama u razvoju je krivotvoren ili je ispod potrebnog standarda radi čega umiru deseci tisuća ljudi, a mnogi među njima su djeca u Africi kojima se daju neučinkoviti lijekovi protiv upale pluća ili malarije, rekli su dužnosnici zdravstvene organizacije u utorak.

U izvješću o problemu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kaže da su lažni lijekovi sve veća prijetnja jer rastuća farmaceutska trgovina, uključujući prodaju putem interneta, otvara vrata i ponekad toksičnim prozvodima.

Uzimate ove lijekove? Oprez, povezuju se s rakom želuca!

Dugotrajna upotreba popularnih lijekova za smanjenje želučane kiseline, inhibitora protonske pumpe (IPP), poput Controloca, Nexiuma, Lazola, Priloseca, Prevacida i sličnih, povezuje se s dva i pol puta većim rizikom od razvoja raka želuca, pokazalo je novo istraživanje.

Inhibitori protonske pumpe su lijekovi kojima se liječe peptičke bolesti poput gastritisa, peptičkog ulkusa i GERB-a, gastroezofagealnog refluksa kod kojega se želučani sadržaj vraća u jednjak, a posljedica je oštećenje jednjaka želučanim sokom, pojašnjava Science Alert.

Zaplijenjeni krivotvoreni i nedopušteni preparati i lijekovi

Na području Bosne i Hercegovine od 12. do 19. rujna provedena je operativna akcija kodnog naziva "Pangea X", a cilj je bio borba protiv nezakonite prodaje lijekova putem interneta i prodaje na drugim mjestima za koje postoji sumnja da se koriste za ilegalnu prodaju neodobrenih i krivotvorenih lijekova i medicinskih sredstava.

Lijek na tržištu u BiH opasan po život

Ako ste upravo kupili kutiju lijeka Diklofenak, jer vas bole leđa, bolje da ga ne pijete na svoju ruku! U suprotnom, riskirate zastoj srca, infarkt, moždani udar, smanjeni dotok krvi u noge, ruke i druge organe.

U opasnosti su pacijenti koji imaju visok krvni pritisak, masnoće u krvi, dijabetes, upozorile se brojna klinička istraživanja.

Bolovi u leđima

Sporni lijek se izdaje i u ljekarnama širom Bosne i Hercegovine, a građani ga kupuju u velikim količinama.

Porast cijena lijekova koji se izdaju bez recepta

Nakon što je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH krajem prošle godine usvojila Pravilnik kojim se definira način oblikovanja i kontrole veleprodajnih cijena lijekova u BiH, neki lijekovi su poskupjeli, a neki pojeftinili.

Kako je navela Biljana Tubić, pomoćnica direktora Agencije u Odjelu za lijekove, ta institucija je objavila maksimalne veleprodajne cijene lijekova, izvršila inspekcijski nadzor nad veledrogerijama i zaokružila sve potrebne aktivnosti po predmetnom pitanju.

Farmaceuti ponovno dižu cijene lijekova

Farmaceutska industrija je povećala cijene pojedinih lijekova kako bi kompenzirali manjak zarade koju su ostvarivali na lijekovima kojima je nakon usvajanja Pravilnika o cijeni lijekova ukupna cijena smanjena, tvrdi Biljana Tubić, pomoćnik direktora Agencije za lijekove BiH u Sektoru za lijekove.

Od danas niže cijene najprodavanijih lijekova

Od danas na snagu i službeno stupa novi pravilnik o cijeni lijekova u BiH. U Agenciji za lijekove navode, da će pojedini lijekovi pojeftiniti za više od 50 posto.

Novim pravilnikom, cijene nekih od najprodavanijih lijekova bit će znatno niže.

[adsense:responsive:6734933675]

​Na internetu kupuju opasne lijekove bez nadzora

Iako je najavljivano kako bi upotreba kanabisa u medicinske svrhe uskoro mogla biti uvedena u BiH te je spominjana mogućnost da bi oboljeli od malignih bolesti uskoro mogli legalno isprobati lijekove na bazi kanabinoida, posebice ulje konoplje, to se još nije dogodilo.

U međuvremenu mnogi ilegalno uzgajaju marihuanu i prodaju to ulje, zbog čega završavaju u zatvoru, ali iza rešetaka mogu završiti i oni koji se kupnjom ulja konoplje samo pokušavaju izboriti za život.

[adsense:responsive:6734933675]

Neki lijekovi jeftiniji i do 50 posto

Agencija za lijekove i medicinska pomagala BiH objavila je nove cijene lijekova kojih će se morati pridržavati ljekarne u cijeloj BiH.

Riječ je o veleprodajnim cijenama lijekova koje su usklađene s odredbama pravilnika o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijena lijekova i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u Bosni i Hercegovini.

Pogledajte koji su lijekovi pojeftinili

Novi Pravilnik o o načinu kontrole, oblikovanja i izvještavanja o cijenama lijekova u BiH stupio je na snagu 1. svibnja, a građani već mogu kupiti pojedine lijekove u ljekarnama po nižim cijenama.

Ako je suditi po prvim objavljenim nižim cijenama lijekova, Bosna i Hercegovina konačno bi mogla pasti s prvog mjesta neslavne liste zemalja regije u kojima su lijekovi najskuplji.

Lijek za želudac Pantoprazol, čija je veleprodajna cijena do sada iznosila 10,91 KM, po novom Pravilniku imat će maksimalnu cijenu od 7,56 maraka.

[adsense:responsive:6734933675]