Svjetski poznata odjevna marka "Zara" našla se u središtu skandala kada su argentinske vlasti provele raciju u tri "Zarine" tvornice u toj zemlji prošlog tjedna. U tvornicama su zatečeni jezivi uvjeti rada, djeca i odrasli radili su zajedno, po 16 sati dnevno, bez prava izlaska na pauzu.

"Našli smo ljude i djecu koji su živjeli u istom prostoru u kojem su radili. Oni nisu bili prijavljeni i živjeli su u užasnim uvjetima, nisu imali nikakve dokumente i držali su ih tamo protiv njihove volje", rekao je Huan Gomez Centurion, šef argentinske državne inspekcije.

Državna inspekcija izašla je na teren nakon prijave nevladine organizacije "La Alameda", koja se bori za prava radnika, koja tvrdi kako su radnici u tim tvornicama, većinom ilegalni doseljenici iz Bolivije, radili od 7 do 23 sata, bez pauze.

"Obitelji su bile prisiljene dijeliti skučene prostorije natrpane šivaćim mašinama, iglama, koncem i djecom. Prostorije su bile slabo osvijetljene i bez ventilacije", rekao je Gustavo Vera, glasnogovornik "La Alamede".

Ovo je već drugi slučaj da se "Zara" našla u središtu skandala zbog uvjeta rada u svojim tvornicama u Južnoj Americi. U Sao Paolu u Brazilu vlasti su 2011. pronašli 14 Bolivijaca u tvornici koja je proizvodila odjeću za "Zaru" u opasnim i nehigijenskim uvjetima, a radili su po 12 sati dnevno za manje od 70 eura mjesečno.

"Zara" se tom prilikom ispričala pred brazilskim zastupnicima i platila kaznu od oko 200.000 eura.

Glasnogovornik tvornice je jučer izjavio kako su "iznenađeni" najnovijim razvojem događaja i tvrdi kako ih do sada argentinske vlasti nisu službeno obavijestile o utvrđenom stanju u tvornicama.