Poljske vlasti privremeno su zatvorile klaonicu na sjeveru zemlje, za koju je utvrđeno da je koristila trulo meso za pravljenje mesnih prerađevina. BBC prenosi da je naziv kompanije, koja je ujedno klaonica i pogon za preradu mesa, "Viola", a nalazi se u mjestu Lnijano  na sjeveru Poljske.

Optužbe protiv klanice iznesene su u jednoj televizijskoj emisiji čiji je novinar uradio istraživanje koristeći skrivenu kameru.

U programu na televizijskom kanalu TVN24 novinar je pokazao snimak urađen skrivenom kamerom u fabrici u blizini grada Bidgošča, na kome se vidi kako razgovara sa radnicima pod izgovorom da traži posao. Zatim se vide radnici koji iz magacina uzimaju meso koje je vraćeno iz prodavnica i ubacuju ga u mašine za kobasice.U jednom trenutku, radnik drži u ruci kobasicu prekrivenu buđi i govori kako će je očistiti, osušiti i ponovo upotrijebiti. Drugi radnik govori da će tone starog mesa biti reciklirane umjesto da budu bačene.

Tokom emisije je pročitano pismo upravnika firme koji je rekao da nema osnove za optužbe i da oni izvoze u Britaniju, Italiju, Njemačku i Litvaniju.

Autor tvrdi da su prodavnice vratile meso kojem je istekao rok trajanja, ali da je onda to meso korišteno za pripremu kobasica i šunke.

Optužbe su uslijedile u vrijeme skandala oko pogrešno etiketirane konjetine kao govedine u EU. Od kada su pronađeni tragovi konjetine u zamrznutim jelima od govedine u Britaniji i Irskoj u januaru, slične nepravilnosti zabilježene su širom Evrope.