Greenpeace je proveo testove na nizu odjevnih predmeta poznatih modnih marki i tvrdi da je kod svakog proizvođača u nekoliko primjeraka pronašao opasne kemikalije.

Ekološka organizacija Greenpeace pronašla je opasne kemikalije u odjeći poznatih modnih marki kao što su Zara, Levi's i Calvin Klein. Testovi su pokazali da Zarini proizvodi sadrže kemikalije i boje koje remete rad hormona i ispuštaju kancerogene tvari.

'Samo Zara proizvede 850 miliona komada odjeće na godinu. Možete zamisliti koliki je otrovni trag ostavila na ovom planetu, posebno u zemljama u razvoju poput Kine, gdje se rade brojni njeni proizvodi', rekao je Li Yifang iz Greenpeacea za istočnu Aziju.

Greenpeace je testirao odjeću 20 poznatih modnih brendova koja se prodaje u 29 zemalja te je kod svakog proizvođača pronašla barem nekoliko opasnih primjeraka, prenosi dnevnik.hr. U dvije trećine testiranih primjeraka pronađeni su i nopnilfenol-etoksilati, koji su zbog štetnosti zabranjeni u Evropskoj uniji, no njihova proizvodnja i upotreba u Kini i drugim zemljama regije nije regulirana.

Aktivisti Greenpeacea danas su zbog otkrića organizirali prosvjed ispred Zarine trgovine u Budimpešti.