S obzirom na neprestane najave novih poskupljenja grijanja, saznajte kako sami možete pridonijeti smanjenju troškova i spasu kućnog budžeta.

HEP Toplinarstvo d.o.o. dao je nekoliko savjeta kako uslijed poskupljenja ostvariti energetske uštede na grijanju. ''Bitno je voditi računa o smanjenju gubitka topline što, primjerice, znači brtvljenje raspora na prozorima te prozračivanje prostorija ne duže od 10 minuta čime se čuva toplina akumulirana u zidovima i namještaju, a stan će i nakon provjetravanja ubrzo biti topao.''

Između ostalog, iz HEP-a savjetuju i ''ugradnju elektroničkih razdjelnika topline koji omogućavaju pravedniju raspodjelu isporučene toplinske energije na zajedničkom mjerilu kupaca''. U nastavku vam donosimo još nekoliko savjeta koje preporučujemo primijeniti ako želite uštedjeti na grijanju.

  • Održavajte optimalnu temperaturu - Jedan od najracionalnijih načina korištenja toplinske energije u stambenom prostoru jest održavanje optimalne temperature u vrijednosti od 20 stupnjeva. Važno je pritom napomenuti kako se u grijanim prostorijama za svaki stupanj više utroši 6 posto više energije, što ujedno znači i porast računa za grijanje.
  • Pobrinite se za kvalitetnu izolaciju – Prije svega, dobro provjerite jesu li svi prozori i vrata dobro zatvoreni kako ne bi propuštali hladan vanjski zrak unutra jer gubici u toplini na takav način znatno povećavaju račun za grijanje. Ovisno o vašem kućnom budžetu, najidealnija opcija bila bi ugradnja PVC prozora i vrata koji vrlo dobro zadržavaju toplinu. Ako si to ne možete priuštiti, a primjećujete kako hladan zrak izvana ipak dopire do vas, iskoristite deku ili neki drugi materijal koji vam ne treba tako da ih postavite uz donju plohu prozora i vrata. Također možete izolacijskim samoljepljivim trakama polijepiti cijeli okvir prozora i vrata kako biste tako zatvorili i najmanji postojeći otvor hladnoga zraka.
  • Opskrbite se dekama i džemperima – Najviše ljudske topline prvo ''pobjegne' s područja glave pa zato mnogi zimi redovito nose zimske kape. Kako ne biste hodali u kući s kapom na glavi, bitno je imati i drugu toplu odjeću, a posebice deke. Bez obzira što se navečer u krevetu tijekom spavanja nećete kretati, topla odjeća i deka utjecat će svojom toplinom na vašu cirkulaciju. Zahvaljujući materijalu od kojeg su izrađeni, brzo će vas ugrijati pa tijekom noći uopće ne morate imati upaljeno grijanje i tako možete smanjiti vaš račun.
  • Postavite tepih na pod – Oni kojima se od hladnoće najprije smrznu nožni prsti i stopala, dobro znaju kako se hladnoća naglo počinje širiti i cijelim tijelom pa stoga nije niti čudno što postoji opcija ugradnje podnog grijanja. Ako si to ne možete priuštiti, spas za vaša stopala u tom slučaju definitivno jest tepih koji izolira pod tako da zadržava hladan zrak ispod svoje površine. Poput korištenja deke i debljih čarapa, puno duže ćete tako zadržati tjelesnu toplinu nego da hodate po hladnom podu, bez obzira jesu li na njemu pločice, beton, parket ili laminat. To se posebice odnosi na stanove smještenim na višim katovima zgrada jer oni nemaju podlogu koja bi zadržavala toplinu kao što to čini zemlja stanovima smještenima u prizemlju.
  • Kuhajte više – Odabirom češćeg kuhanja u kući, stvorit ćete više topline. Osim što ćete i jesti toplu hranu u toploj prostoriji, na ovaj način ćete se ujedno i prisiliti da ne kupujete gotovu hranu i tako trošite novac.
  • Propustite sunčeve zrake unutra – Ako se tijekom zimskog perioda ipak vani pojavi sunce, rastvorite zastore na prozorima kako bi njegove zrake ušle unutra. Iznenadit ćete se koliko će to brzo pridonijeti zagrijavanju stakla na prozorima, a samim time i povišenju temperature u stanu.

Iako zbog lijepog vremena još nismo dosegnuli vrhunac sezone grijanja, važno je dobro se pripremiti na svakodnevne moguće troškove. Za kvalitetnu regulaciju topline i izolaciju sigurno ćete morati izdvojiti nešto novaca iz kućnog budžeta, ali pravilna investicija se u tom slučaju svakako isplati.