Neke vrste mesa i voća, ali i ostalih prehrambenih proizvoda poput brašna, šećera i meda poskupjeli su u protekloj godini, ne mnogo, ali dovoljno da dodatno pojačaju glavobolju potrošačima.

Analiza oslonjena na ovogodišnje i prošlogodišnje podatke Agencije za statistiku BiH, pokazuje kako smo u listopadu 2019, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, više plaćali junetinu, svinjetinu, pastrvu, rižu, ali i pojedine konditorske proizvode poput čokolade. Istina, skok cijena u većini slučajeva odnosi se na 10 do 30 pfeninga, ali je bilo i većeg rasta poput, recimo, onog kod banana, koje su poskupjele za pola marke po kilogramu.

Borci za zaštitu potrošača poručuju kako svaki rast cijena, čak i u minimalnom iznosu, predstavlja udar na novčanike građana.

Informacija da je došlo do tihih poskupljenja ne iznenađuje Jovana Vasilića, predsjednika Udruge potrošača "Zvono" iz Bijeljine, koji kaže kako su cijene "pojake" te da su vrećice koje iznosimo iz trgovina sve praznije, iako trošimo isti iznos novca.
S obzirom na naše prosječne plaće, ako ih promatramo u realnom iznosu, svako poskupljenje, čak i ono najmanje, predstavlja veliki udar na potrošače. Prije nekoliko dana sam razgovarao s ljudima koji su mi pričali da su nekad za, recimo, 40 maraka mogli kupiti mnogo više nego što je to danas slučaj. Kada gledate pojedinačno proizvode, ne čini se kao veliko poskupljenje, ali kad na kraju sve saberete, shvatite o kakvom skoku cijena je riječ, rekao je Vasilić.

Za hranu 700 KM

Iako istraživanja statističara pokazuju da su u proteklih godinu dana neki artikli, poput sira, ulja i krumpira, pojeftinili, računica sindikalaca je jasna: više smo izgubili nego dobili.

Konkretno, za listopad ove godine troškovi prehrane su iznosili ukupno 706,20 KM, a u listopadu prošle godine 691 marku, rekla je Božana Radošević, stručni suradnik za ekonomska pitanja u Savezu sindikata RS.

Po njezinim riječima, kada se usporede podaci troškova sadržanih u sindikalnoj potrošačkoj korpi koji se odnose na prehranu četveročlane obitelji, evidentno je da imamo stalna stihijska poskupljenja prehrambenih namirnica i dodataka jelu.
Također je evidentno da prilikom kupovine, ako potrošač ne obrati pažnju, isti iznos plaća za smanjenu gramažu, odnosno za 50 do 100 grama manje, navela je Radošević.

Skuplje i zdravstvo

Iz Agencije za statistiku BiH priopćeno je da su cijene proizvoda i usluga za osobnu potrošnju u BiH mjerene indeksom potrošačkih cijena u listopadu u prosjeku bile više za 0,8 posto u odnosu na rujan.

Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su bili skuplji za 0,1 posto, za koliko su skuplji i zdravstvo, komunikacije, obrazovanje te restorani i hoteli, dok su odjeća i obuća poskupjeli za 1,8 posto, a stanovanje, voda, struja, plin i drugi energenti za 4,9 posto.