Zbog nepoštivanja ovih odredbi zakona, građani svakodnevno bivaju oštećeni za iznose koji su pojedinačno mali, ali dugoročno trgovcima donose veliku, neoporezivu zaradu. Zajedničkim radom usmjerenim ka suzbijanju ovakvih mahinacija, učiniti ćemo vrlo važan korak ka zaštiti potrošača u Federaciji BiH, stoji u inicijativi zastupnice Naše stranke.

Marin Bago iz Udruge za unaprijeđenje kvaliteta življenja Futura kaže da nema smisla kriviti trgovce ako stalno izostaje inspekcijski nadzor.
Iz našeg desetogodišnjeg iskustva u bavljenju temama iz oblasti zaštite potrošača, saradnja s inspekcijskim organima je na najnižem mogućem nivou. Mnogi problemi su u početnoj fazi jer je izostala reakcija inspekcije. Grad Mostar je najbolji primjer za to. Pored kaznenih prijava i jasnih argumenata, nemamo još uvijek nikakvog dokaza da je inspekcija zaštitila građane od pljačke u komunalnim djelatnostima, a pogotovo na primjeru trovanja stanovništva u slivu Nerertve, kaže Bago.

Dodaje kako postoje i dokazi da inspektori slušaju političare i izbjegavaju raditi svoj posao.
Inspekcijska tijela su često ništa drugo nego jedna obična sramota. Ne treba generalizirati, uvijek tu i tamo postoji neki pojedinac koji radi, ali sustav je u potpunosti zatrovan i koruptivan, zaključuje Bago.