Možete li zamisliti da nosite kožne cipele ili jaknu koja nije došla od žive stoke, niti od plastičnih zamjena poznatijih kao - skaj? Upravo takav materijal nastao je u start-upu Modern Meadow (moderna livada) - kako kažu biološki je sličan koži, ali za njega nije morala uginuti niti jedna krava.

Zaštićeni pod brandom Zoa, kompanijini proizvodi od 'bio kože' stvoreni su nizom procesa iz kojih se iz ćelija kvasaca proizveo kolagen. Taj protein se nalazi u koži životinja i ključni je sastojak tog materijala. Kolagen se zatim oblikuje u vlaknasti materijal i boja u tamniju boju, kao i s pravom kožom.
Zoa materijali mogu imati različitu jačinu i težinu i jedinstvenu teksturu, rekao je suosnivač start-upa Andras Forgacs. On tvrdi kako tvrtka ne želi zamijeniti tradicionalnu kožu, oni žele stvoriti potpuno novi materijal koji ne iscrpljuje prirodne resurse na planetu, kazao je za CNN.

Ovaj poduzetnik jo 2007. je zajedno s ocem znanstvenikom osnovao kompaniju Organovo koja je pomoću 3D printera proizvodila ljudska tkiva za medicinska istraživanja. Nakon što se preselio u Kinu Forgacs se suočio s ogromnim utjecajem na okoliš usljed kineskog ekonomskog rasta.

Istovremeno pristupile su mu kompanije koje izrađuju proizvode od kože, pitali su može li uzgojiti materijal koji im treba. Tada mu je sinula ideja za Modern Meadow. Otkako ju je pokrenuo 2011. prikupio je oko 54 milijuna dolara od investitora mahom iz Singapura, Hong Konga i ostatka Azijskog tržišta.

Sjedište kompanije je u New Jerseyu, a dizajnerski studio nalazi se u Brooklynu, ima oko 80 stalno zaposlenih djelatnika. Forgacs kaže da je Zoa bolje od drugih alternativa za kožu jer su njihov materijali napravljeni od kolagena, istog 'građevnog materijala' od kojeg je načinjena i tradicionalna koža.