Zamislite svijet u kojem nikada ne morate čekati u redu, pa ni otvoriti svoj novčanik. Svijet u kojem trgovina toliko toga o vama zna da vam čak može i predložiti što da kupite ili vas odvesti direktno do tih proizvoda. I svijet u kojem je krađa gotovo nemoguća.

Budućnost maloprodaje je pred vratima i dolazi iz Amazona. Njihove trgovine Amazon Go pravi su primjer modernih i elegantnih trgovina, minimalističkog uređenja u kojima se uz zvukove ugodne glazbe kupovina čini poput odlaska u neki opuštajući wellness. Uz budno oko nadzornih kamera koje prate svaki vaš korak.

U takvim trgovinama iz budućnosti nema prodavača, blagajnika, ni bilo kakvih blagajni. Kupovina je jednostavna, uđete, uzmete što vam treba, i izađete van. Amazon će vam kupljeno naplatiti preko kartice, a putem aplikacije na pametnom telefonu dobit ćete račun, ali i detalje o vremenu kojeg ste proveli u kupovini.

Većini nas ovakve se trgovine čine kao nešto o čemu možemo samo sanjati. Za sada to i je tako s obzirom kako se takve trgovine mogu naći samo u Seattleu i Chicagu. Nove se uskoro planiraju otvoriti u New Yorku i San Franciscu, a dugoročni plan je otvoriti novih 3000 do 2021. godine.