Maloprodajne cijene nafte porasle su do 10 feninga po litru na bezinskim pumpama u BiH. Ovo je četvrto poskupljenje u ovoj godini zbog kojeg se kao posljedica, a prema mišljenju analitičara kao izgovor, povećavaju cijene životnih namirnica i drugih usluga. Potrošačka košarica sada iznosi 2.000 KM.

Prema podacima Agencije za statistiku, do "blagih" poskupljenja pojedinih proizvoda je došlo u srpnju. Poskupjeli su riža, svinjetina s kostima, tvrdi sir, maslac te margarin, ali su pojeftinila jaja, ulje, banane, crni luk. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, u kolovozu su cijene niže za 0,1 posto u odjelu hrane i bezalkoholnih pića. Gledajući sve odjeljke zajedno, potrošačke su cijene niže za 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, ali u odnosu na isti mjesec prošle godine više su za 2 posto.

S obzirom na to da je u rujnu uslijedilo novo povećanje cijena goriva, očekuje se kako će se to ponovo odraziti na potrošačke cijene. Kako je kazao Marin Bago iz Udruge za unapređenje kvaliteta življenja Futura, tijekom posljednjih 10 godina, otkako prate ovu problematiku, na djelu je "puzajuće" poskupljenje.
Teško ćete naći istu cijenu nekog proizvoda ili usluge koja se nije mijenjala u posljednjih godinu dana. Ključna stvar je da je u velikoj većini slučajeva poskupljenje apsolutno bezrazložno. Ta poskupljenja ne možemo vezati za cijene goriva, jer kada gorivo pojeftini na berzi, cijene proizvoda koji su poskupjeli ostanu iste. Ovdje moram upozoriti da i cijene goriva na pumpama ne prate cijene goriva na berzama, kad tamo poskupi, kod nas poskupi momentalno, kad gorivo pojeftini, na pumpama ne pada cijena. Važno je istaknuti da otprilike pola cijene tog goriva plaćamo državi u ime trošarina za pravljenje autocesta i cesta kojih nemamo. Dakle, sve skupa je jedno namjerno kaotično stanje kako bi se izbjegla odgovornost za kvalitet življenja i razvoja društva, kazao je Bago.

Ističe kako je druga važna stvar iznos prosječne potrošačke košarice koji je sada blizu 2.000 KM za četveročlanu obitelj.
Prošle godine u ovo vrijeme je taj iznos bio 1.800 KM, dakle, u ovoj godini nam je potrebno 200 KM više za iste stvari, za iste potrebe. Iznos prosječne plaće je 860 KM, što govori da dvije prosječne plaće ne mogu izmiriti prosječne potrebe za jednu obitelj i to je ono što je zaista alarmantno i o tome niko ne vodi računa, niti vuče bilo kakve poteze. Ovakav odnos plaće i potreba nemamo nigdje, ni u zemljama okruženja niti šire i smatramo da je to jedan od najvećih razloga za napuštanje ovog ekonomskog prostora i nastavljanje života u nekom drugom, naglasio je Bago.

Iz Ministarstva trgovine FBiH kazali su kako za sada nemaju nikakvih mjera kada je riječ o poskupljenjima, već da ih donose nakon što se poskupljenja dogode. U obzir su uzimali podatke iz mjeseca kolovoza.

U Republici Srpskoj povećane su cijene brašna i to dva puta u 15 dana, a očekuje se da će samim tim poskupjeti i hljeb i pekarski proizvodi za 10 posto. U FBiH su kazali da zbog loše kakvoće pšenice neće podizati cijene, ali ne mogu jamčiti kako do toga neće doći zbog povećanja cijene goriva. Samim tim povećavaju se i troškovi proizvodnje.

Prosječna plaća u BiH je 891 KM, ali većina građana ima znatno nižu plaću i primanja, o čemu govore podaci socijalnih službi i brojnih nevladinih organizacija koje dodjeljuju pomoć najugroženijima.