BiH još nema novu Odluku o kvalitetu tečnih goriva. Iako se o tome priča duže vrijeme i svi su suglasni da ju je neophodno što prije usvojiti, za sada, mrtvo slovo na papiru.

Nacrt koji je ponudilo Vijeće ministara iz više razloga nije prihvatljiv ni za Vladu, ni za Gospodarsku komoru Republike Srpske.

Dugačak je popis primjedbi naftaša iz Republike Srpske na nacrt Odluke o kvalitetu tečnih goriva BiH. Između ostalog u svom dopisu navode da bi prva provjera kvaliteta trebala biti kada nafta i naftni derivati dođu na benzinsku crpku.

Također, smatraju da bi troškove analize trebalo da plaća dobavljač, ali samo u slučaju da bude utvrđeno da je gorivo lošeg kvaliteta. Tvrde da je cijena analize prevelika.

Grupacija predlaže da budu smanjeni troškovi analize kvaliteta tečnih naftnih goriva, koje dostavljaju laboratorije. Trenutne cijene analiza nafte i naftnih derivata u laboratorijima su previsoke i stvaraju gospodarstvenicima preveliko opterećenje u poslovanju.

Iz Vijeća ministara tvrde da su na ovoj odluci radili godinu dana. Nacrt je prošao i javnu raspravu, ali još pokušavaju da usklade želje kako kažu pojedinih grupacija, a da odluka bude kvalitetna, piše RTRS.

Mirko Šarović, ministar za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose kaže da uvijek postoje grupacije, koje kažu da ne treba da se vrši provjera kvaliteta goriva.

Ni za resorno ministarstvo Republike Srpske nije prihvatljiv Nacrt odluke koju je kreirao Savjet ministara. Kažu, trebalo je samo urediti postojeću odluku, a ne proširiti određene nadležnosti.

Dragana Kalabić iz Ministarstva energetike Srpske ističe da su se nadležnosti ipak proširile i ušle u nadležnost.

Po svemu sudeći donošenje nove odluke o kvalitetu tečnih goriva još će pričekati, iako je jedan od uvjeta članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Koliko ćemo čekati nije poznato, ali s obzirom da idu izbori, pa formiranje Vijeća ministara, čini se "uskoro" nije pravi odgovor.