Školski pribor, odjeću, obuću, hladnjak, štednjak, bojler, ogrjev, pa čak i osnovne životne namirnice, bh. građani kupuju na kredit, na rate, odgodu.

Iako imam prosječnu plaću, borim se kako bih preživjela. Većinu stvari kupujem na rate, osobito obuću. Imam dvoje djece i čini mi se da se ranije nekako lakše živjelo, valjda je sve bilo jeftinije. Sad se borim da preživimo. Dok platim hranu i režije, ništa ne ostane - požalila se jedna sugrađanka.

Život na kredit u BiH je postao svakodnevnica, upravo zato što cijene onoga bez čega se ne može stalno rastu, a prihodi ih ni približno ne prate. Zato građani sve češće podižu kredite ne kako bi bolje živjeli, nego kako bi uopće preživjeli.

I dvije plaće nedovoljne

Građani BiH krajem prošle godine kod banaka bili su zaduženi za 8,61 milijardu KM, podaci su Centralne banke BiH. U usporedbi sa stanjem kredita stanovništvu na kraju 2016., zabilježen je porast od 537,4 milijuna KM ili 6,7 posto na kraju 2017. godine.

Kada se uzme u obzir da u BiH, prema popisu stanovništva iz 2013. godine, živi malo više od 3,5 milijuna ljudi, a zaduženost je viša od osam milijardi, dobije se podatak da je svaki građanin BiH zadužen za oko 2300 KM.

Pritom je bitno naglasiti kako se krediti u BiH već danas podižu kako bi bile osigurane životne namirnice i zadovoljene svakodnevne potrebe. To se vidi i u strukturi kredita u kojoj je sve više onih potrošačkih i nenamjenskih, kao i kartičnih. S obzirom na to da prosječna plaća od oko 863 KM nije dovoljna ni za polovinu osnovnih životnih troškova, jasno je kako građani svakodnevne potrebe financiraju podizanjem nenamjenskih kredita.