Stavljanje na tržište Crne Gore klasičnih žarulja sa žarnom niti snage 100 vati (W) i veće neće biti dopušteno nakon 1. srpnja, zbog primjene Pravilnika o zahtjevima za eko dizajn neusmjerenih žarulja za domaćinstva, priopćeno je danas iz Ministarstva ekonomije.

Iz Ministarstva su kazali da se Pravilnikom zabranjuje stavljanje na tržište klasičnih žarulja sa žarnom niti od 100 W i veće, ali ne i prodaja onih koje su se do datuma primjene Pravilnika već našle na tržištu.
Na ovaj način, distributerima je omogućeno da prodaju zalihe žarulja koje su uvezli do nedjelje, a zabranjuje se uvoz, odnosno stavljanje na tržište ove vrste žarulja nakon pomenutog datuma, dodaje se u priopćenju.

Tehnički zahtjevi eko dizajna za klasične žarulje sa žarnom niti primjenjivat će se po fazama.

To znači da će, nakon zabrane stavljanja na tržište klasičnih žarulja sa žarnom niti od 100 W i veće od nedjelje, isto važiti za žarulje snage od 75 W i veće od 1. siječnja sljedeće godine.

Zabrana za žarulje snage od 60 W i veće vrijedit će od 1. lipnja sljedeće godine, a od 1. siječnja 2020. godine neće biti dopušteno stavljanje na tržište svih klasičnih žarulja sa žarnom niti, osim onih utemeljenih na nekoj novoj, energetski učinkovitijoj tehnologiji.

Iz Ministarstva su naveli kako je Pravilnik jedan od 16 propisa kojim se uređuje uvođenje zahtjeva za eko dizajn određenih skupina proizvoda koji utiču na potrošnju energije, a koji propisuju postupnu eliminaciju određenih tehnologija s tržišta, shodno praksi Europske unije (EU) koja sprovodi taj proces od 2012. godine.
Ostali pravilnici koje je donijelo Ministarstvo odnose se na rashladne i uređaje za klimatizaciju, strojeve za pranje i sušenje rublja i pranje posuđa, televizore, električna napajanja, set-top boksove, električne motore, ventilatore, crpke za vodu i cirkulacijske crpke, navodi se u priopćenju.