Dolaskom ljetnih dana i visokih temperatura povećavaju se mogućnosti trovanja hranom, a od pokvarene hrane, pokazuje istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije, godišnje u svijetu umire nekoliko milijuna ljudi. Najveći broj trovanja hranom bilježi se u ljetnim mjesecima.

Bakterije uzrok trovanja

Razloga za to je više, od hrane pripremane u improviziranim restoranima, neodgovarajuće skladištenih namirnica, nedovoljno opranog voća i povrća...

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica pripremio je savjete za sprječavanje trovanja hranom u idućim mjesecima.

Poznato je da visoke temperature pogoduju bržem rastu i širenju bakterija, na hrani i u njoj. Bakterije su najčešći uzrok trovanja hranom, u koju dospijevaju sa zagađenih, prljavih površina, nečistih ruku i odjeće, opreme, pribora ili prljave vode, navedeno je iz Instituta. Bakterije rastu pri svim temperaturama. Ipak, značajna većina mikroorganizama u hrani brzo se razmnožava na temperaturama između pet i 60 Celzijevih stupnjeva pa je zato važno hranu što prije zagrijati na temperaturu višu od 60 ili ohladiti na temperaturu nižu od pet stupnjeva.

Potrebno je pobrinuti se o preventivnim mjerama zaštite koje se u najkraće mogu svesti na pravilo "četiri O" (operi, ohladi, obradi, odvoji). Primjenom pravila "četiri O" uvelike se može smanjiti rizik za zdravlje te bi ovo pravilo trebali primjenjivati. Kako se navodi u uputama iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane, pojednostavljeno, ovo pravilo podrazumijeva pranje namirnica koje se konzumiraju u svježem stanju, a oprati treba i ruke te pribor koji se koristi za jelo ili pripremu namirnice.

Gotova hrana

Namirnice koje se neće odmah konzumirati ili gotovu hranu treba ohladiti i čuvati na temperaturi od tri do pet Celzijevih stupnjeva, a namirnice kao što su meso, perad i slični proizvodi potrebno je termički obraditi (kuhanje, pečenje, prženje) jer se na temperaturama višima od 60 stupnjeva većina bakterija uništava. Namirnice različitog higijenskog statusa treba držati odvojene (npr. svježe meso treba pakirati i držati odvojeno od gotovog jela ili svježeg povrća). Treba naglasiti kako određene namirnice predstavljaju veći rizik. To su prije svega sva jela koja imaju veći udio vode u sebi, zatim ugljikohidrata i bjelančevina koji su pogodni za rast mikroorganizama. Preko jaja najčešće se prenosi salmonela (sladoled, majoneza...) Najbolje je jesti nešto konkretno i prepoznatljivo.

Također treba obratiti pažnju na svježinu morskih plodova koji se često konzumiraju tijekom ljeta, posebice na školjke. Uz meso i mesne prerađevine, ribu i školjke, osjetljive namirnice su i svi mliječni proizvodi, koji, ako se konzumiraju zdravstveno neispravni, često uzrokuju proljev, koji je tijekom ljeta češća pojava. Tome su razlozi naročito vanjski uvjeti poput visokih temperatura, nedovoljne higijenske mjere kod osoba koje pripremaju, kao i kod osoba koje konzumiraju hranu, ali i iscrpljenost organizma zbog sunčanja i slično.