Potrošačka košarica za četveročlanu obitelj u Republici Srpskoj iznosi 1.883 maraka, a prosječna isplaćena neto plaća od 840 maraka, dok se iznos potrošačke košarice u Federaciji penje iznad 1.900 maraka, a plaće su 852 marke. Prema tome, i svi oni koji imaju sreću da rade i imaju prosječnu plaću ona im ne može pokriti niti poja potrošačke košarice, što znači da i u obiteljima gdje oboje supružnika ima prosječnu plaću ne mogu normalno živjeti "od prvog do prvog".

Svemu treba dodati kako podaci Centra civilnih inicijativa jučer predstavljeni u dokumentu "Stanje nacije 2017" pokazuju kako dvije trećine umirovljenika prima mirovinu manju od 330 maraka i živi u apsolutnom siromaštvu, a 73 posto radnika živi u relativnom siromaštvu jer imaju plaće ispod 800 maraka.

Više plaće

Na izuzetno tešku situaciju u kojoj građani žive i svakodnevne padove standarda upozoravaju iz sindikata. Ukoliko znamo da su nas ove godine dočekale veće trošarine, što je već dovelo do nekoliko poskupljenja naftnih derivata od početka godine, što je pak uzrokovalo poskupljenja i ostalih proizvoda, jasno je kako nam je standard u 2018. dodatno srozan.
Jasno je kako je u RS-u krajnje vrijeme da se potpišu Opći i granski kolektivni ugovori, te da se povećaju plaće i poboljša životni standard svim radnicima, a posebno radnicima u gospodarstvu koji su stvaratelji novostvorene vrijednosti i bez kojih nema dinamičnog ekonomskog razvoja društva. To bi ublažilo stalnu migraciju školovane i radno-sposobne radne snage koja sve više odlazi na rad u inozemstvo, upozoravaju iz Saveza sindikata RS-a.

Iz Saveza samostalnih sindikata BiH također upozoravaju na pad standarda i nužnost zaštite radnika i radničkih prava preko općeg i granskih kolektivnih ugovora koji moraju povećavati, a ne smanjivati prava radnika. Nadalje, zbog rasta cijena osnovnih životnih namirnica pa samim time i pada standarda bh. građana sindikalisti su jasni u svojih zahtjevima - povećanje najniže plaće sa 406 na oko 620 maraka. Međutim, entitetske vlasti i dalje ne žele niti čuti za sindikalne prijedloge.

Nezaposlenost

Svemu navedenom treba svakako dodati kako je BiH, prema nekim istraživanjima, među prve tri zemlje u svijetu po nezaposlenosti. Prema posljednjim podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH u našoj zemlji na zavodima je bilo ukupno 466.330 osoba. Stopa registrirane nezaposlenosti za veljaču 2018. iznosila je 37,4 posto. Najveći broj evidentirane nezaposlenosti čine osobe sa trećim stupnjem obrazovanja KV radnici 32,67 posto, te radnici sa SSS 27,89 posto.

Dok god nema prave države, gdje prolazi argument sile, a ne sila argumenata, gdje caruju korupcija i kriminal bilo kakvog oporavka i poboljšanja neće biti. Nažalost, kako su naveli i iz sindikata, samo ćemo i dalje brojati one koji napuštaju BiH. Tvrdi kako je posao sindikata da uvijek nešto traži, što oni i rade, ali svi problemi su počeli upravo od zahtjeva za povećanje najniže plaće sa 406 na navedenih oko 620 maraka.