Nadležne inspekcije Inspektorata RS su u prva tri mjeseca u sklopu vanjskotrgovinskog prometa izvršile 16.442 kontrole pošiljki hrane od kojih je uzeto 1130 uzoraka za laboratorijsku analizu zdravstvene ispravnosti i kvalitete.

Nakon izvršenih analiza za šest pošiljki hrane zabranjen je uvoz i naloženo uništavanje ili povrat dobavljaču jer je utvrđeno da proizvodi nisu ispunjavali propisane parametre zdravstvene ispravnosti i kvalitete.

Razni proizvodi

Propusti su utvrđeni kod različitih proizvoda kao što su pekarski proizvodi, orašasti plodovi, začini i prerađevine od povrća, podrijetlom iz Hrvatske, Srbije, Mađarske i Portugala.

Utvrđene nepravilnosti odnosile su se na istekao rok trajanja, promjenu boje i nepostojanje deklaracije.

Inspekcija za hranu RS u prva tri mjeseca izvršila je 350 kontrola u objektima kao što su pekarnice, trgovački centri, roštiljnice, pizzerije, restorani i trgovine. U 140 slučajeva utvrđeni su propusti kao što su neredoviti sanitarni pregledi zaposlenih, pohađanje dodatnih edukacija o higijeni, vođenje evidencija i drugo.

U prometu je zatečeno i uništeno oko 40 kg hrane koja je neprikladna za ljudsku uporabu zbog neodgovarajuće deklaracije i istekloga roka.
S obzirom na predstojeće razdoblje više dnevne temperature, praksa inspekcije za hranu jest da se intenziviraju kontrole proizvodnje i prometa hrane, a poseban naglasak je na objektima u kojima se prometuje hrana kod koje postoji veći rizik, kao što su restorani brze hrane, roštiljnice, slastičarnice - kazala je glasnogovornica Inspektorata RS-a Dušanka Makivić.

Alarmantni podaci

Da se bh. građani s pravom pitaju kakvu hranu jedu, govori i podatak da je svaki 20. uzorak hrane uzet na tržištu Bosne i Hercegovine prošle godine bio zdravstveno neispravan. Procjena je ovo na osnovi ukupnog broja analiziranih uzoraka i onih za koje je utvrđeno da ne odgovaraju propisima. Naime, analiza Agencije za sigurnost hrane pokazala je kako je od siječnja do rujna prošle godine u BiH ukupno kontrolirano 29.287 uzoraka hrane, od čega je neodgovarajuće bilo njih 1409.

Na mikrobiološke parametre analizirano je 22.126 uzoraka, među kojima 292 nisu bila u skladu s važećim propisima. U najvećoj mjeri riječ je o mesu i proizvodima od mesa, složenim jelima i tijestu od žitarica te proizvoda na njegovoj bazi.

Najčešći uzrok neispravnosti je bila prisutnost aerobnih mezofilnih bakterija, enterobakterija te salmonele. Na fizičko-kemijske parametre ukupno su uzorkovana i analizirana 2002 uzorka hrane, od čega njih 15 nije bilo u skladu s važećim propisima.

Uzrok neispravnosti bila je prisutnost teških metala iznad propisane maksimalne dopuštene koncentracije, a kategorije hrane kojima su najčešće pripadali neodgovarajući proizvodi bile su riba i riblji proizvodi te dodaci prehrani.