Inspekcija za hranu RS-a prošli tjedan zabranila je uvoz i naložila povrat dobavljaču dviju pošiljaka, odnosno četiri tone dodataka za prehranu "Ekstrakt žitarica i gljiva bogatog beta-glukanom", podrijetlom iz Slovačke, isporučitelja iz Hrvatske, priopćeno je jučer iz Inspektorata RS-a.

Pregledom pošiljki u okviru redovitog nadzora navedenog proizvoda utvrđeno je da ne posjeduju deklaraciju koja sadrži podatke o upotrijebljenim sastojcima u proizvodu, naziv proizvođača ni ime uvoznika, državu podrijetla proizvoda, nutritivnu, kao ni energetsku vrijednost proizvoda - navodi se u priopćenju.

Dodaje se i da se na čepu plastične ambalaže od jednog kilograma nalazio datum 18. 5. 2017. koji se lako, čak i rukom, mogao izbrisati. Osim toga, na deklaraciji se nije nalazio i obvezan podatak o trajnosti proizvoda koji treba sadržati tekst "upotrebljivo do" ili "najbolje upotrijebiti do".

Liječnici upozoravaju kako građani u opasnost dovode svoje zdravlje koristeći dodatke prehrani za koje se ne zna što sadrže. U BiH je problem, prije svega, u tome što ne postoji kontrola sadržaja aktivnih komponenti u dodacima. Kontrolom se provjerava jesu li u proizvodu prisutni aktivni sastojci koji su deklarirani i jesu li prisutni u količinama koje su navedene na deklaraciji. O prisutnosti aktivnih sastojaka ovisi i to hoće li proizvod djelovati na deklarirani način ili ne. Odsutnost kontrole otvara mogućnost da se u proizvodu nađu sastojci koji nisu navedeni na deklaraciji, a prisutni su u proizvodu i imaju jako djelovanje. Znači, korisnik uzima proizvod za koji ne zna što sadrži.