Dva zasebno provedena istraživanja pokazala su da su ženama, koje često čiste kuću kemikalijama, pluća u puno lošijem stanju od onih koji to rjeđe rade. Glavni krivac ovom rezultatu su kupovni sprejevi za čišćenje, koji su se pokazali štetnima poput pušenja kutije cigareta dnevno.

Kućanski proizvodi predstavljaju čak polovicu onečišćenja zraka u gradovima, otkrilo je jedno od ta dva istraživanja, piše 24sata.hr.

Istraživanje provedeno u Norveškoj je pokazalo da se kod žena koje su redovito kod kuće čistile kapacitet pluća godišnje padao za 4.3 mililitra brže, a kod žena koje se profesionalno bave čišćenjem za čak 7.1 mililitara, piše Mirror. Također, u puno više slučajeva se pojavljivala i astma.

Konstantno čišćenje s njima oslabljuje pluća tako što oštećuje njihovu membranu. Muška pluća nisu se pokazala toliko oštećenima kao ženska, ali pretpostavlja se da je to zato što žene više čiste.
Kratkoročni efekt sredstava za čišćenje na astmu je već dobro dokumentiran, ali nedostaje nam znanja o dugoročnom utjecaju. Bojimo se da ove kemikalije, stalnim korištenjem, iz dana u dan, iz godine u godinu, oslabljuje kapacitet i rad pluća s godinama - objasnila je profesorica dr. Cecile Svanes sa Sveučilišta Bergen u Norveškoj, piše britanski Express.

Muškarci koji su čistili istim tipom proizvoda nisu imali takav pad kapaciteta pluća kao žene.
Čišćenje kemikalijama vrlo vjerojatno uzrokuje znatnu štetu na plućima. U većini slučajeva korištenje sprejeva je nepotrebno jer se pri čišćenju najviše koriste mokre krpe od mikrofibre - izjavila je profesorica Cecile Svanes sa Sveučilišta u Bergenu.

Drugo istraživanje, objavljeno na kongresu Američke udruge za unaprjeđenje znanosti u Austinu je pokazalo da su čak polovica hlapljivih organskih spojeva u zraku Los Angelesa potekli od boja, pesticida, izbjeljivača i parfema.
Zagađenje zraka potječe iz mnogih izvora - potvrdio je profesor Jonathan Grigg iz britanske Zaklade za pluća.

Potencijalno rješenje

Zašto liječiti kad se može spriječiti? Jedan od načina je korištenje i prirodnih sredstva za čišćenje koje možete lagano pripremiti kod kuće, a većinu sastojaka već imate u kuhinji.

S druge strane, ekološka sredstva koja preporučujemo ne oštećuju dišne organe, kožu ili unutarnje organe. Nisu opasna za kućne ljubimce i djecu u tolikoj mjeri kao kemikalije, ne zagađuju okoliš. Sredstva koja 'izmućkate' kod kuće nisu bolja samo za vaše zdravlje nego i za prirodu, a i kućni budžet.

Kad napravite univerzalno sredstvo, možete ga imati nekoliko mjeseci, taman dok ga ne potrošite. Kemikalije iz deterdženata koje se teško razgrađuju, na kraju završe u prirodi gdje imaju negativne posljedice na biljni i životinjski svijet.

To su uglavnom sastojci poput sode bikarbone, octa, limunova soka, izopropanola, vodikovog peroksida (hidrogen peroksida), kukuruznog škroba, praška za pecivo, eteričnih ulja... Ovi sastojci nisu skupi, a jednom kada ih kupite imat ćete ih dugo, budući da obično dolaze u većim pakiranjima. Njima možete prati gotovo sva mjesta u kući, te ih možete miješati u promjenjivim omjerima kako bi bili pogodniji za specifične zadatke.

Sastojci prirodnih sredstava za čišćenje

  • Soda bikarbona se može koristiti kao omekšivač za rublje, odstranjivač neugodnih mirisa, za poliranje metalnih površina, čišćenje odvoda i wca, sredstvo za ribanje te mnogo drugih stvari.
  • Ocat je pogodan za čišćenje svih vrsta površina, odstranjivanje plijesni, kao omekšivač rublja, a otklanja i neugode mirise nakon što miris samog octa ispari.
  • Limunovim sokom može se čistiti staklo, a dobar je i kod uklanjanja mrlja i neugodnih mirisa.
  • Kukuruzni škrob je dobar kod pranja prozora, tepiha, i za poliranje namještaja.
  • Eterična ulja dobra su zamjena za umjetne mirise, a mogu imati i antibakterijska svojstva. Čajevac će ubiti većinu bakterija u kupaonici, a ulje poput paprene metvice ostavit će svjež miris. Pazite da koristite kvalitetna eterična ulja, ona su malo skuplja, no kada ih jednom kupite imat ćete ih dovoljno dugo i izbjeći ćete rizik od udisanja sintetičkih spojeva iz jeftinih ulja. Također, ako eterična ulja koristite za dezinfekciju, ona jeftinija možda neće imati takva svojstva. Kombinacijom ovih sastojaka možete očistiti cijelu kuću bez skupih i štetnih kemikalija. Mješavinom alkoholnog octa, eteričnog ulja po vašem izboru, malo tople vode i par kapi ekološkog sredstva za pranje suđa koje sada već možete kupiti u većini trgovina, dobiti ćete univerzalno sredstvo za čišćenje većine površina u domu.
  • Za vrlo problematične zadatke kao što su tvrdokorne masne naslage u pećnici ili na štednjaku, možete koristiti alkoholni ocat u kombinaciji s vrućom vodom, ili pak napraviti gušću pastu od sode bikarbone i vruće vode, te ostaviti da djeluje na mrlje pola sata.