Obzirom da EU već neko vrijeme radi na zakonskim promjenama koje bi trebale regulirati jednaku kvalitetu, kompanije poput HIPP-a, Ferrera i Bahlsen odlučili su ih preduhitriti. Na promjenama radi i hrvatska zastupnica Biljana Borzan, koja je nedavno imenovana izvjestiteljicom Europskog parlamenta za različitu kvalitetu hrane.

HIPP je upravo nakon Borzaninog istraživanja kvalitete, u suradnji s Hrvatskom agencijom za hranu, odlučio promijeniti recepte svoje hrane obzirom da je zaključak istraživanja bio da je HIPP hrana u Hrvatskoj manje zdrava od one u Njemačkoj.
Komisija je navela i da se Ferrero obvezao izjednačiti kvalitetu Nutelle u svim zemljama. Nakon mog istraživanja, Ferrero se izjasnio da je kvaliteta Nutelle viša samo u Njemačkoj, a u svim ostalim državama članicama da je jednaka. Sada su ušli u proces snižavanja kvalitete Nutelle u Njemačkoj kako se ne bi doveli u situaciju da opet budu prozvani u istraživanjima. Službeno to objašnjavaju promjenama u lancu opskrbe hranom, ali potrošači u Njemačkoj su odmah to povezali s problemom dvostruke kvalitete i iznimno su nezadovoljni, izjavila je Borzan.

Istraživanje je potvrdilo da Nutella u Hrvatskoj ima sirutku u prahu te manji postotak mlijeka u prahu, dok proizvod iz Njemačke sadrži isključivo mlijeko u prahu. Razlog tome je što je sirutka jeftinija sirovina. Zamijećena je razlika u boji, konzistenciji, mirisu i okusu.

Komisija je također navela Bahlsen, njemačku kompaniju koja proizvodi vafle i kekse, koji su se obvezali da će u svim svojim proizvodima koji se zovu "keksi s maslacem" koristiti isključio maslac, a ne kao dosad. Očito je da su neki proizvođači mudro odlučili preduhitriti promjene na kojima radimo u Europskom parlamentu. Pozivam i druge proizvođače da se uključe, a posebice one kojima smo u Hrvatskoj našli najveće razlike poput proizvođača hrenovki Wudy ili deterdženta Ariel, dodala je Borzan.