Počeo je Mobile World Congress u Barceloni pa svakodnevno možemo očekivati uzbudljive novosti iz svijeta tehnologije, mobitela, ali i pohrane podataka.

Danas su tako na ovom sajmu službenu premijeru doživjele dvije microSD kartice različitih proizvođača, ali istoga kapaciteta: obje s po čak terabajtom prostora za pohranu podataka.

Prva od njih je microSD kartica proizvođača Western Digital, plasirana pod markom SanDisk. 1TB SanDisk Extreme UHS-I microSDXC kartica namijenjena korištenju u pametnim telefonima, dronovima ili akcijskim kamerama, za snimanje visokokvalitetnih fotografija ili videa visoke rezolucije.

Deklarirana maksimalna brzina čitanja podataka joj je 160 MB/s, a zapisivanja do 90 MB/s, uz 4000 8čitanje) odnosno 2000 IOPS (zapisivanje), javlja Bug.hr.

Ova će SanDiskova kartica biti dostupna i u inačici od 512 GB. Cijena manje bit će 200, a veće čak 450 američkih dolara. Prednarudžbe su već otvorene dok se isporuke očekuju u travnju.

Drugi proizvođač s terabajtnom karticom veličine nokta koji je danas predstavio svoj proizvod je Micron Technology. Njihova Micron c200 1TB microSDXC UHS-I kartica također se diči najvećim kapacitetom na tržištu i zasnovana je na 96-slojnoj 3D quad-level cell (QLC) NAND tehnologiji. Kad je riječ o brzini, Micronova kartica deklarira brzine čitanja na najviše 100, a zapisivanja na 95 MB/s, što je i dalje dovoljno za snimanje 4K videa (uz također 4000/2000 IOPS).

Početak prodaje najavljen je za drugo tromjesečje ove godine po još nepoznatoj cijeni.