Više roditelja se ovih dana požalilo putem društvenih mreža kako im se desilo da u primamljivo upakiranom paketiću nađu slatkiš koji više nije jestiv ili onaj kojem je rok trajanja pred samim istekom.

Prijateljica me upozorila da je u novogodišnjem paketiću svog sina našla više slatkiša kojima je istekao rok. Inače nisam obraćala pažnju na to, ali sam odmah provjerila paketiće svog djeteta i u jednoj kesi, koju je dobila od bake, našla sam veliku čokoladu kojoj je rok istekao prije dva mjeseca, dok su ostali slatkiši bili urednog roka trajanja, požalila se jedna Banjalučanka.

U Udruženju "Don", koje se bavi, između ostalog, i zaštitom prava potrošača, kazali su da ovih dana nisu imali direktne pritužbe od potrošača, ali da imaju saznanja o trgovačkim zamkama i "uvaljivanju" neispravnih proizvoda u paketiće za djecu.
Mi smo i ranije upozoravali građane, a iskoristit ću priliku da i sada upozorimo da bez obzira na to je li roba u paketiću ili negdje drugo, ista je procedura i tu robu treba vratiti trgovcu, kazao je Zoran Petoš iz ovog udruženja i dodao kako kupci moraju biti istrajni čak i kada je u pitanju jedna čokoladica.

Dodao je kako kupci imaju pravo otvoriti paket u radnji, bilo da je riječ o tehnici ili paketiću.

Kako su naveli iz Inspektorata RS, proizvodi kojima je istekao rok uporabe smatraju se neprikladnima za uporabu i ne smiju se nalaziti u prometu, bez obzira na to prodaju li se na komad ili u zbirnom pakovanju.

Dušanka Makivić, glasnogovornica Inspektorata RS, je navela kako zasad nisu imali prijave da su u paketićima pronađeni proizvode s isteklim rokom trajanja.