Mjesecima najavljivano poskupljenje hrane prouzrokovano sušom, ali i pojedinim tržišnim kretanjima na europskom i svjetskom tržištu s kojeg Bosna i Hercegovina uvozi ogromne količine hrane, polako se zahuktava, objavile su Nezavisne novine.

Navode kako jasne naznake stižu iz Agencije za statistiku BiH, prema čijim je podacima hrana u rujnu poskupjela za 0,7 posto u odnosu na kolovoz, dok u odnosu na prosinac 2016. godine poskupljenje iznosi dva posto.

Najveći rast cijena među prehrambenim proizvodima bilježe puter, 21,8 posto, junetina bez kosti, 12,6 posto, svinjetina sa kostima, 8,4 posto, tvrdi sir, 12,3 posto, i svježa pastrmka, 9,4 posto.

Grahu je cijena porasla za 4,9 posto, a kruhu od pšeničnog brašna za 2,1 posto usprkos tome što je pšenično bijelo brašno poskupjelo samo jedan posto. Prema statistici, ulje je skuplje za 2,1 posto, banane i jabuke za 1,7 posto, crni luk za 1,1 posto, a krumpir za 0,8 posto.

Pored hrane, službena statistika na mjesečnoj razini bilježi i poskupljenje u oblasti odjeće i obuće, stanovanja i režijskih troškova, namještaja i kućanskih aparata, zdravstva, prijevoza i ostalih usluga.

I cijene proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju u BiH u rujnu 2017. godine bilježe rast, i to za 0,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok su u odnosu na rujan 2016. godine porasle za 1,5 posto.

Jedini pad zabilježen je kod alkohola i duhana, ali tek za 0,2 posto u odnosu na prošli mjesec. Međutim, gledajući na godišnju razinu, i tu su cijene porasle za 6,2 posto.

U Udruženju "Don" iz Prijedora, koje se bavi pitanjima zaštite potrošača, kažu kako se u BiH moraju tražiti druga rješenja, a ne da se prelamaju preko krajnjeg korisnika, odnosno da potrošači, kao što je do sada bio slučaj, snose posljedice mraza, suše ili bilo koje druge elementarne nepogode.

Smatraju kako se to mora spriječiti kroz subvencije u poljoprivredi, jer paralelno s cijenama hrane poskupljuju voda, komunalne usluge i drugo, a što samo dodatno opterećuje skromne budžete građana.