Na području Bosne i Hercegovine od 12. do 19. rujna provedena je operativna akcija kodnog naziva "Pangea X", a cilj je bio borba protiv nezakonite prodaje lijekova putem interneta i prodaje na drugim mjestima za koje postoji sumnja da se koriste za ilegalnu prodaju neodobrenih i krivotvorenih lijekova i medicinskih sredstava.

Na području Bosne i Hercegovine, prema preliminarnim rezultatima, pronađena je i zaplijenjena neprijavljena roba (Medical implant- proizvodnja Švicarska) od 30 paketa, infuzioni set (proizvodnja:Irska) 270 komada, kao i preparat "Kamagra a 100 mg" (Sildenafil).

Također su zaplijenjeni i preparati za mršavljenje, lijekovi za liječenje probavnog sistema i metabolizma, pilule za erektilnu disfunkciju, preparati protiv opadanja kose i suplementi, u vrijednosti gotovo 10.000 US dolara.

Navedeni preparati porijeklom su najčešće iz Kine, Indije, Srbije, Turske i Belgije.

Realizacijom operacije "Pangea" ostvareni su određeni ciljevi, posebno u pogledu senzibiliziranja javnosti u vezi s problemom prodaje ilegalnih lijekova i medicinskih sredstava putem interneta, te unapređenja saradnje između nadležnih agencija za provođenje zakona, a koje se bave tom problematikom.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH se zahvaljuje svim institucijama u BiH čiji su pripadnici sudjelovali u pripremi i realizaciji ove operativne akcije, te ističe spremnost za dalje kontinuirano preduzimanje mjera i radnji iz njene nadležnosti u cilju suzbijanja kaznenih djela i prekršaja iz ove oblasti kriminaliteta.

Pored Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, koja je bila koordinator i kontakt točka za provođenje operativne akcije, u akciji su sudjelovali i Tužiteljstvo BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu, Granična policija BiH, Uprava za neizravno oporezivanje BiH, Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH, Agencija za anti-doping kontrolu BiH, Federalna uprava za inspekcijske poslove, Inspektorat Republike Srpske, i Vlade Brčko Distrikta, ministarstva unutarnjih poslova RS i Federacije, Policija distrikta Brčko BiH, te županijska ministarstva unutarnjih poslova.

Budući da je operativna akcija "Pangea X" provedena na inicijativu Glavnog tajništva Interpola, ista je provedena u 123 države članice Interpola, te rezultirala zapljenom od 25 milijuna krivotvorenih i nedopuštenih lijekova i medicinskih sredstava, otvaranjem više od 1.058 istraga, zatvaranjem više od 3.584 internet stranica za prodaju, te uhićenjem oko 400 osoba u svijetu, saopćeno je iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.