Ministarstvo poljoprivrede RH obavijestilo je potrošače o opozivu keksa za djecu s okusom jabuke 'Biskids' zbog prisutnosti povećanog sadržaja akrilamida koji je kancerogen.

Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače o opozivu proizvoda keks za djecu s okusom jabuke 150 grama, biskids 6+, proizvođača Belkorn, lot broj: 171401, rok trajanja: 03.04.2018 i lot broj: 171905, rok trajanja: 12.05.2018. zbog prisutnosti povećanog sadržaja. Distributer je nizozemska tvrtka Udea, Doornhoek 4040, 5465 TD Veghel, a na tržište Republike Hrvatske proizvod stavlja subjekt u poslovanju s hranom BIOVEGA d.o.o., Ilica 72, Zagreb, putem vlastitih maloprodajnih bio&bio trgovina. Proizvod nije u skladu s Uredbom o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani - obavijestili su iz ministarstva.

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) potvrdila je još prije tri godine ranija nagađanja da kemijski spoj akrilamid u hrani potencijalno povećava rizik od razvoja raka.

Akrilamid je kemijski spoj koji se nalazi u kavi, čipsu, preprženom tostu, prženim krumpirićima, krekerima i raznim drugim grickalicama, čak i u određenoj dječjoj hrani, a nastaje prilikom pečenja i prženja hrane te prilikom promjene boje hrane, odnosno posmeđivanja.

Dodatne informacije o opozivu proizvoda dostupne su na službenoj stranici Biovege.