Na inicijativu ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismira Juske, danas je u prostorijama Ministarstva održan sastanak s direktorom Regulatorne agencije za komunikacije Predragom Kovačem, direktorom BH Telecoma Mirsadom Zaimovićem, izvršnim direktorom za nepokretnu mrežu HT Eroneta Tomislavom Rukom i generalnim direktorom Mtel-a Markom Lopičićem, a o problemima mreže 4. generacije, kao i usvajanju Politike sektora elektronskih komunikacija Bosne i Hercegovine za razdoblje 2017.- 2021. godine.

Kako je na početku sastanka istakao ministar Jusko, jedini resurs koji nemamo jeste vrijeme, zbog čega je održavanje ovog sastanka od velikog značaja.

Dok se u svijetu već razgovara i radi na uvođenju 5G mreža, Bosna i Hercegovine i Ukrajina su jedine zemlje u kojima se i danas koristi 3G mreža. 4G ili LTE je četvrta generacija mobilne mreže koja omogućava najbrži mobilni internet na mobitelu, tabletu ili računalu.

Regulatorna agencija za komunikacije telekom operaterima može dodijeliti samo šest mjeseci testnog ispitivanja 4G tehnologije, bez mogućnosti produženja, do dobijanja stalne dozvole2, objasnio je na sastanku direktor Kovač.

Mirsad Zaimović, direktor BH Telecoma, naglasio je da su se dolaskom ministra Juske na čelo Ministarstva mnoge stvari pomakle s mrtve točke, pa tako i one koje se tiču telekom operatera.
Što se tiče BH Telecoma, već nekoliko godina unazad imamo izdvojena sredstva za ovu namjenu koja ostaju zarobljena, jer nas država u tom pogledu ne prati. Ipak, mi u ovom trenutku nemamo sposobnu mrežu za ovu namjenu, što bi značilo dodatne investicije, kazao je Zaimović.

Najbolja opcija je da se odlukom Vijeća ministara BiH dodijeli privremena ili trajna licenca za testno korištenje i puštanje 4G mreže na već postojećoj frekvenciju 1800, predložio je direktor Mtel-a Marko Lopičić.

Na sastanku je zaključeno da neusvajanje Politike sektora sprječava potpuni razvoj ovog sektora u Bosni i Hercegovini.
Očekujemo da će Politika sektora biti usvojena u što skorije vrijeme. 4G mreža definitivno omogućava zadovoljstvo korisnika, veću propusnost, odnosno servise koji se dodatno ne naplaćuju već proširuju kvalitete u postojećem dijelu, kazao je predstavnik HT Eroneta, Tomislav Ruk.

Sudionici sastanka su podržali prijedlog da Vijeće ministara BiH donese odluku o dodjeli privremene ili trajne licence za testno korištenje 4G mreže na već postojećoj frekvenciju 1800, što ne bi spriječilo da se poslije procesa digitalizacije dodijele stalne licence za 4G, kao što je bilo u slučaju za 2G ili 3G mrežu.

Ministar Jusko je na kraju naglasio da očekuje da će Politika sektora elektronskih komunikacija Bosne i Hercegovine za period 2017.-2021. dobiti punu podršku Vijeća ministara BiH, jer na osnovu predočenih stavova predstavnika telekom operatere, nakon usvajanju Politike sektora operateri su jedinstveni da mogu u roku od šest mjeseci uvesti 4G mrežu na cijelom području BiH.